Ene-Liis Semperi installatsioon võtab enda alla terve muuseumi

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Ene-Liis Semper Eesti kaasaegse Kunsti Muuseumis
Ene-Liis Semper Eesti kaasaegse Kunsti Muuseumis Foto: Priit Simson

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi hõivab 5. oktoobrist 15. detsembrini 2024 Ene-Liis Semperi massiivne ruumi-installatsioon.

Ene-Liis Semperi isiknäitus on kaasajale otsa vaatav kihistuste ja kujundite kogum Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi tubades ning korrustel. Lavastatud ruumides saavad objektid, skulptuurid, videoteosed, heli- ja valguskujundus tervikuks, mis liigub kriitilise teadvuse ja kujundirohke alateadvuse vahealal. Kunstniku sõnul on näitusele koondatud mitmetähenduslikud mälufragmendid, kantud pigem pingest ja ootusest kui rahust.

Semperi soov on peegeldada ühe protsessi lõppu või üleminekut, murdepunkti. «Süveneb tunne, et oleme jõudnud hetke, kus seni õpitud oskused ja omandatud informatsioon on kaotamas kehtivust. Piltlikult öeldes, on tunda pinnakihi munakoorena mõranemist. Aga mis või kes on sealt koorumas, pole veel selge,» ütleb Semper.

Käesolev näitus on lavastaja, lavastus- ja videokunstnik Ene-Liis Semperi esimene isiknäitus üle 13 aasta. Aastaid nii Eesti kui Euroopa teatrites lavastajana töötanud Semper on oma loomingus liikunud teatraalse ja reaalse, kehalise ja emotsionaalse, nutu ja naeru piiritsoonides. Viimased aastad on Semper töötanud Eesti Kunstiakadeemia professorina.

Näituse valguskujundus Aku Lahti, helikujundus Jakob Juhkam ja see avatakse külastajatele reedel, 4. oktoobril kell 19.00. Kell 19.30 toimub ametlik avamine.

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium, Tallinna linn, Tallinna Kultuurikatel, Akzo Nobel, LED House, Floorin OÜ, OÜ Linda Kaks ja Allan Kaldoja, Punch Club, Moe OÜ.

Ene-Liis Semperi isiknäitus Eesti Kaasagse Kunsti Muuseumis on avatud K–P (12.00–19.00) kuni 15. detsembrini 2024.

Tagasi üles