Bändikaaslased raksus Legendaarse hip-hop trio liige süüdistab kolleegi mainekahjus: ta on isekas ja ahne!

Copy
Pras Michel ja Lauryn Hill ansamblist Fugees.
Pras Michel ja Lauryn Hill ansamblist Fugees. Foto: Willy Sanjuan/Invision/AP, File/Scanpix

Legendaarse hip-hop trio Fugees liikmed Pras Michél ja Lauryn Hill on pöördumatult tülli pööranud: Michél kaebas Hilli kohtusse väites, et Hill on süüdi Fugeesi tuuri läbikukkumises ja mainekahjus, vahendab Guardian. 

Lauryn Hilli Fugeesi bändikaaslane Pras Michél on lauljatari kaevanud kohtusse pettuse ja lepingurikkumise pärast. Michél, kes oli Fugeesi kaasasutaja, väidab, et Hilli «ülbus» ja «nartsissistlikud kalduvused» on põhjuseks, miks Fugeesi tagasituleku tuur ebaõnnestus.

Nimelt väidetakse New Yorgi kohtule esitatud hagis, et 2023. aastal oleks pidanud toimuma Fugeesi tuur. Suur huvi piletimüügi vastu näitas, et tuuri võib ees oodata tohutu menu, kuid kogu tuuri eelarve oli Hilli kätte koondunud, kes väidetavalt kasutas tuuri varjatud viisil rikastumiseks. Muuhulgas oli Hill väidetavalt paisutanud eelarvet tarbetute ja väljamõeldud kuludega ning keeldus auditist. 

2023. aasta novembris lükati mõned tuuri kuupäevad edasi seoses Hilli «tõsise häälekoormusega», mis ei võimaldanud tal laulda, kuid seejärel tuur hoopiski katkestati 2024. aastal ning põhjuseks toodi «juhtimisvead».

Kohtuhagis väidetakse ka, et ansamblile pakuti 5 miljoni dollari suurust tasu Coachella festivalil esinemise eest, kuid Hill lükkas selle tagasi, kui sai teada, et Fugees ei oleks õhtu peaesineja.

«Hilli ülbus ilmnes taas, kui ta ühepoolselt lükkas tagasi 5 miljoni dollari suuruse pakkumise esineda Coachellal,» seisab hagis. «Põhjuseks oli tema haavunud ego, sest bänd No Doubt oleks Fugeesi asemel olnud õhtu peaesineja. Hill ei öelnud Prasile pakkumisest midagi ega ka sellest, et ta oli selle tagasi lükanud. Pras sai sellest teada alles siis, kui oli juba hilja, st pärast seda, kui Hill küsis Prasilt, kas ta nõustuks esitama mõned Fugeesi lood tasuta Hilli poja, YG Marley kontserdil, kes pidi esinema samal Coachella festivalil.»

Michél väidab, et Fugees tagasi kokku tuua oli Hilli idee ning laulja hakkas selle nimel tööle pärast seda, kui Hilli soolotuur läbi kukkus. Väidetavalt vajas Hill teisi bändiliikmeid, st Pras Michéli ja Wyclef Jeani, et piletimüüki suurendada. Hagi väidab, et Hill «mõistis, et ainus võimalus esineda suurustes kohtades ja toita oma küllastamatut ego, oli taasühineda bändiga».

Hill ise süüdistab ärajäänud tuuris hoopiski ajakirjandust, kes ärajäänud tuurikontserte tehislikult ja klikkide nimel «paisutasid». 

«Eelmisel aastal tekkis mul vigastus, mis sundis mind mõnda minu esinemist edasi lükkama,» kirjutas Hill augustis. «Kahjuks on mõnede meediaväljaannete kalduvus sensatsioonilisuse ja klikipõhiste pealkirjade poole loonud narratiivi, mis on mõjutanud ka meie Põhja-Ameerika tuuri piletimüüki. Sellega on õõnestatud nii mind kui ka minu kavatsusi ja pühendumust tuurile.»

Ka süüdistab Michél Hilli Fugeesi brändi määrimises oma kroonilise hilinemisega. Hill võttis Michéli süüdistust väga isiklikult, nii et järjekordsel kontserdil, kus Hill oli lavale hilinenud, käratas laulja fännidele, et neil on vedanud, et ta üldse lavale tuleb. 

Ka sel nädalal ilmus Hill väidetavalt lavale alles kell 3 öösel, kuigi ta pidi esinema kell 20.

Fugees andis 1996. aastal välja oma teise albumi «The Score», mis pälvis laialdast tunnustust, võites muuhulgas ka kaks Grammy auhinda. See tegi neist ka esimese hiphop-grupi, kes oli üldse nomineeritud aasta albumi kategoorias. Album sisaldas singleid «Ready or Not» ja «Killing Me Softly» ning müüs üle 22 miljoni eksemplari üle maailma.

Kolmapäeva pärastlõunal tehtud avalduses ütles Hill, et Prasi hagi on «alusetu» ja «täis põhjendamatuid rünnakuid». Hill lisas, et hagis jäetakse mainimata ettemaks, mille Pras sai oma juriidiliste probleemide lahendamiseks.

«Ma ei olnud Prasi elus, kui ta tegi õnnetu otsuse, mis viis tema praeguste juriidiliste probleemideni. Mina ei soovitanud tal seda otsust teha ja seetõttu ei ole ma vastutav tema otsuse ega selle tagajärgede eest, kuigi olen võtnud enda peale teda aidata. Vaatamata tema rünnakutele olen ma siiski kaastundlik ja loodan, et tal läheb kõik hästi,» avaldas Hill. 

Eelmisel aastal mõisteti Pres Michél süüdi ebaseaduslikus lobitöös. Nimelt suunas laulja Malaisia rahastaja raha Barack Obama 2012. aasta valimiskampaaniasse.

Tagasi üles