Juri Lotman ja Üllar Jörberg: «TAPTY1985. Laskumine orgu» viib tagasi 1980ndatesse (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Muusikalise kevadlavastuse «TAPTY1985. Laskumine orgu» plakat.
Muusikalise kevadlavastuse «TAPTY1985. Laskumine orgu» plakat. Foto: Tartu Uus Teater

Pärast eksirännakuid on Uus Teater jõudnud kümne aasta järel vabaõhulavastusega tagasi kodulinna Tartusse.

Eelmine oli «Odysseia» ning see esietendus 2015. Uuslavastuse keskmes on 1985. aasta, kui samas linnas elasid Madis Kõiv, Hando Runnel, Vaino Vahing, Juri Lotman, Kaarel Ird, Heldur Jõgioja, Uku Masing, Jaan Kaplinski, Jaan Tooming ja Üllar Jörberg. Lahkujad olid juba lahkunud, kohale olid jäänud tõelised tartlased. Toimusid maiparaadid ja levimuusikapäevad. Raha ei olnud, aga aega oli kõigil. Seda aega on nimetatud ka stagnatsiooniajaks, ehkki nüüd paistab see kuidagi helgem ja legendaarsem.

Mis tunne oli elada ajal, kui kuldsed kuuekümnendad ja seksikad seitsmekümnendad olid läbi saanud, jäänud oli vaid tolm jõeorus ning kartus, et parimad aastad ei tule enam kunagi tagasi. Aga mis tunne on elada nüüd, kui sellest on möödunud juba 40 aastat ning see kõik on juba suurem kui legend. Siit vaadates tundub, et me ei seisa mitte suurvaimude õlgadel, vaid jalutame nende varjus hämarduvas pargis ning ainus võimalus ise kasvada on sellest pargist lahkuda või see maha raiuda.

«Tapty1985. Laskumine orgu» on Tartu Uue Teatri lauludega vabaõhulavastus Tartu Keskpargis, tulevases Siuru asukohas, ning seda mängitakse vaid kevadel ja sügisel 2025.

Lavastaja Ivar Põllu, dramaturgid Ivar Põllu ja Katrin Ruus, kunstnik Kristiina Põllu, muusikajuht Kulno Malva, valguskunstnik Rene Liivamägi, plakatikunstnik Henry Griin. Laval Maarja Johanna Mägi, Maarja Jakobson, Elise Metsanurk, Juhan Soon, Kirill Havanski, Helgur Rosental, Erik Richard Salumäe.

Alates 1. oktoobrist on müügil Tartu Uue Teatri 2025. aasta muusikalise kevadlavastuse «TAPTY1985. Laskumine orgu» soodushinnaga piletid 25 eurot ning neid on saadaval vaid piiratud koguses.

Tagasi üles