KUNST JA POPP Paljust naerust tuntaks narri ehk Revolutsioon, mis õgis oma lapsed ja oksendas välja

Copy
Telekangelane Beavis ajab hirmu nahka: Olev Kuma «Thus Spoke Cornholio».
Telekangelane Beavis ajab hirmu nahka: Olev Kuma «Thus Spoke Cornholio». Foto: Eero Vabamägi

Kunstnik Olev Kuma kohta on kirjutatud, et teda paeluvad nägemise ja alateadvuse suhted. Maalil «Thus Spoke Cornholio» (2020) näeme MTV kultusmultikast «Beavis ja Butt-Head» tuntud Beavist, kes on endale T-särgi pähe tõmmanud ja sisenenud kuhugi ruumi. Ta on muutunud Cornholioks. Vanamehed ruumis näivad ehmunud – miks nad ei peaks.

Maal on natuke hägune ja mälu või alateadvuse ruum selles justkui kangastub. Ma muidugi ei tea, mis laadis side Olev Kumal selle multikaga on – ta on sündinud 1990, Beavise ja Butt-Headi hiilgeaeg oli 1990ndatel.

Beavis muutus Conholioks, kui jõi liiga palju suure energiasisaldusega jooke. Siis rääkis ta segases poolmüstilises keeles, korrutas lauset «I am Cornholio, I need TP for my bunghole» ja kondas kuutõbisena mööda objekte ja tühermaid. Maali pealkiri on laenatud ilmselt filosoof Nietzschelt ja tema tuntuimast teosest «Nõnda kõneles Zarathustra». Zarathustra oli pärast jumala surma tulnud prohvet, kes kõneles inimese ületamisest ehk üleinimesest. Tema kõne sisaldas paatost, projekti ja tulevikuembust.

Märksõnad

Tagasi üles