Temperamentsed grusiinid tutvustavad oma rahvamuusika õrna külge

Gruusia rahva- ja vaimulik muusika on nende kodumaal järjest rohkem au sisse jõudmas, kinnitavad maailmas endale nime teinud meesansambli Basiani liikmed Laša Metreveli (vasakul) ja Bathu Lominadze.
Gruusia rahva- ja vaimulik muusika on nende kodumaal järjest rohkem au sisse jõudmas, kinnitavad maailmas endale nime teinud meesansambli Basiani liikmed Laša Metreveli (vasakul) ja Bathu Lominadze. Foto: Mihkel Maripuu

Kaheaastase pausi järel Eestit väisava – pühapäeval Tallinnas ja esmaspäeval Tartus esineva – Gruusia maineka meesansambli Basiani liikmed avasid usutluses Postimehele pisut nende fenomeni. Nad rääkisid, kui keeruline on ansamblisse pääseda ja selgitasid sedagi, miks üks kindžalliga mees vahest laulmise ajal teist käega puudutab.

Pea veerand sajandit tegutsenud Basianit tuntakse üle maailma. Nad on esinenud nii kirikutes, suurtes kontserdimajades New Yorgis, Madridis ja Amsterdamis, rikkuritele Monacos kui ka täiesti tavalistele inimestele oma kodumaa eri piirkondades.

Meeste kinnitusel ei ütle nad ära isegi Tõnu või Vaike ümmargusest sünnipäevast. Seda muidugi juhul, kui säärane pakkumine peaks tulema, kokkuleppele jõutakse (tosin meest on vaja ikkagi Thbilisist kohale lennutada, toita ja majutada) ning kuupäev esinemisgraafikusse sobitub. «Meie pärast ei ole tarvis juubelit edasi lükata, katsume ikka õigel päeval kohal olla,» ütles Basiani üks nooremaid liikmeid Bathu Lominadze (39), endal nägu naerul. Sama meest on publik harjunud nende esinemistel lisaks laulmisele ka tantsu vihtumas.

Tagasi üles