Favoriit on selgunud: kellele ennustatakse tänavu Nobeli kirjanduspreemiat?

Copy
Raamatud juba maailmast otsa ei saa, kuid on vaid sületäis kirjanikke, kellel on lootus napsata ihaldatud Nobeli kirjanduspreemia. Pilt on illustreeriv.
Raamatud juba maailmast otsa ei saa, kuid on vaid sületäis kirjanikke, kellel on lootus napsata ihaldatud Nobeli kirjanduspreemia. Pilt on illustreeriv. Foto: JOEL SAGET / AFP / Scanpix

Ülehomme kuulutatakse välja Nobeli kirjanduspreemia võitja. Igal aastal armastavad raamatusõbrad arutleda, millisele kirjanikule seekord preemia sülle langeb. Kihlveokontorites on esile tõusnud kindel favoriit, kes edestab ka näiteks Margaret Atwoodi ja Haruki Murakamit.

Kihlveokontorid hindavad Nobeli kirjanduspreemia tänavuseks laureaadiks Hiina kirjanikku Can Xue'd, kellele ennustati võitu ka eelmisel aastal, kuid selle sai hoopis Norra kirjanik Jon Fosse. Kui tänavu peaks võitjaks osutuma Can Xue, oleks ta järjekorras 18. naine ning kolmas hiinlane, kes on Nobeli kirjanduspreemia saanud. Xue'le järgneb rida teisi võimalikke kandidaate erinevatest maailmanurkadest.

Norra kirjanik Jon Fosse, Nobeli kirjanduspreemia laureaat 2023
Norra kirjanik Jon Fosse, Nobeli kirjanduspreemia laureaat 2023 Foto: JESSICA GOW

Kihlveokontoris Ladbrokes töötav Alex Apati ütles: «Tänavune Nobeli preemia võiduajamine ikka käib. Kuigi oleme näinud suurt huvi Gerald Murnane ja César Aira vastu, on Can Xue jätkuvalt kõige populaarsem valik ning jätkuv favoriit.»

Can Xue sündis 1953. aastal Changshas, Hunani provintsis. Kultuurirevolutsiooni ajal sunniti tema vanemad maal füüsilist tööd tegema ning tema formaalne haridus lõppes algkooliga. Hetkel 71-aastane Can Xue pääses romaaniga «Armastus uuel aastatuhandel» ning novellikoguga «Ma elan slummides» Bookeri auhinna eelvalikusse.

Favoriit Can Xuele järgnevad võimalike võitjatena Jaapani tippkirjanik Haruki Murakami, aga ka «Teenijanna loo» autor Margaret Atwood, Thomas Pynchon, César Aira, Gerald Murnane ning Ersi Sotiropoulos. Väiksemate võiduvõimalustega on kihlveokontoris ära toodud autorid Anne Carson, Don DeLillo, Ngũgĩ wa Thiong’o, Salman Rushdie, Karl Ove Knausgård ja Han Kang.

Tagasi üles