Ecstasy, alandamine ja saladused: üks kõvemaid 90ndate rokimehi esitab mänedžeri vastu karme süüdistusi

Copy
Deryck Whibley esineb Sum 41'ga 2022. aastal Oslos.
Deryck Whibley esineb Sum 41'ga 2022. aastal Oslos. Foto: IMAGO / Gonzales Photo

Täna ilmusid Kanadast pärit rokkbändi Sum 41 ninamehe Deryck Whibley memuaarid «Walking Disaster», kus laulja esitab raskeid süüdistusi bändi kunagise mänedžeri Greig Nori suhtes. Whibley arutas neid süüdistusi detailsemalt LA Timesiga.

Sum 41 endine mänedžer Greig Nori, kellest Whibley ausas uues raamatus juttu tuleb, on muusikaprodutsent ja laulja, kes 1992. aastast veab ise kultuslikku pop-punkansamblit Treble Charger. Mõlemad mehed on pärit Ontariost Kanadast. Whibley väidab raamatus, et kui ta oli kõigest 16, vaatas ta endast peaaegu poole vanemat Norit nagu kadestusväärset kodukandi kangelast.

Deryck Whibley memuaarid «Walking Disaster» puudutavad muu hulgas laulja häirivat suhet Sum 41 endise mänedžeri Greig Noriga.
Deryck Whibley memuaarid «Walking Disaster» puudutavad muu hulgas laulja häirivat suhet Sum 41 endise mänedžeri Greig Noriga. Foto: Raamatukaas

Nende sõprus algas siis, kui teismelisena hiilis Whibley Treble Chargeri kontserdil lava taha ning kutsus 34-aastase Nori värskelt alustanud Sum 41 esinemist vaatama. Nori andis teismelisele Whibleyle oma telefoninumbri. Nad hakkasid telefoni teel palju juttu ajama ning kolmekümnendates Nori ostis isegi Whibleyle ja trummar Steve Joczile nende esimesed alkohoolsed joogid.

Norist sai Whibley mentor ning Sum 41 mänedžer, kui Sum 41 90ndatel algust tegi. Nori pani bändi jaoks stuudioruume kinni, kutsus neid pidudele ning aitas neil kontakte luua. «Me tohtisime rääkida ainult temaga, sest muusikatööstus olevat täidetud usside ja valetajatega. Ta oli ainus inimene, keda saime usaldada,» kirjutab Whibley oma memuaarides.

Kaks aastat pärast Whibley ja Nori kohtumist, kui Sum 41 laulja oli 18-aastane, haaras Nori tal näost ning suudles teda kirglikult reivipeol tualettruumis, kui mehed manustasid kabiinis Ecstasyt. Whibley oli enda sõnul rabatud ja vaatas Norit järsku teise pilguga. Hiljem üritas Nori veenda Whibley hakata seksuaalselt avastama, sest nii paljud tema rokkstaaridest iidolid olid homoseksuaalsed. Nori sõnul olevat paljud inimesed biseksuaalsed, aga mitte valmis seda tunnistama.

Sum 41 esineb 2002. aastal.
Sum 41 esineb 2002. aastal. Foto: Reuters / Steve Marcus / Scanpix

Kui Whibley tahtis suhtele lõpu teda, süüdistas Nori teda homofoobias ning ütles, et Whibley on talle võlgu, sest Nori oli aidanud Sum 41-l bändina õhku tõusta.

Whibley ütles LA Timesile süüdistusi selgitades, et see on esimene kord üldse, kui ta selle keerulise suhte raamatu kaudu avalikkuse ette toob. Kui Whibley hakkas 2004. aastal Avril Lavigne'iga käima ning naisele juhtunust rääkis, kostis Avril kohe: «See on ärakasutamine! Ta kasutas sind seksuaalselt ära!». Sama reaktsioon oli Whibley praegusel abikaasal Ariana Cooperil.

Nori lõpetas Whibleyle enda peale surumise, kui üks ühine sõber toimuvast teada sai ning nimetas seda väärkohtlemiseks. Aga füüsiline ja verbaalne väärkohtlemine muutus hullemaks. Nori vaheldumisi kiitis Whibleyt ja siis alandas teda. Samuti tahtis Nori, et ta oleks märgitud Sum 41 laulude kirjutajaks, öeldes, et muusikatööstus võtaks bändi tõsisemalt, kui tema käsi oleks ansamblis sügavamal sees. 2018. aastal võitis Whibley laulukirjutamise õigused Norilt tagasi, olles Nori vastu hagi esitanud.

Sum 41 2002. aastal.
Sum 41 2002. aastal. Foto: REUTERS / Mike Cassese

«Ta ei lasknud meie vanematel millestki teada,» kirjeldas Whibley LA Timesile. «Ta üritas neid alati eemale hoida. Nüüd tundub see kõik palju loogilisem. Ta oli meie vanematega samas vanuses. Me toona ei saanud sellest aru. Ta sai aru, et meie vanemad hakkaksid kõhklema selles, kuidas Nori asju korraldab. Ta selgitas meile pidevalt, et meil ei tohiks olla suhet oma vanematega, kui oleme rokkbändis. See ei olevat lahe, see tegevat halba meie karjäärile.»

Bänd lasi Nori 2005. aastal lahti, kui meest ei olnud enam võimalik kätte saada, ta ei vastanud olulistele palvetele, ei reageerinud tähstatele võimalustele ning ilmus Sum 41 kontserdile Ecstasy mõju all. Whibley polnud siis veel bändikaaslastele rääkinud, milleks Nori teda sundis. Greig Nori, kes nüüd on 60ndate alguses, pole sel teemal ise kommentaari andnud.

Sum 41 oli hilistel 90ndatel ja varastel 2000ndatel üks populaarsemaid bände noorte seas, eriti rulatajate subkultuuris. Bänd on üle maailma müünud enam kui 15 miljonit albumit. Sum 41 värskeim album «Heaven :x: Hell» ilmus sellel aastal.

Märksõnad

Tagasi üles