INTERVJUU Within Temptationi laulja: üsna raske on teha rõõmsat poplugu, mis räägib sõjast

Copy
Within Temptationi laulja Sharon den Angel oli 1996. aastal üks bändi asutajaid.
Within Temptationi laulja Sharon den Angel oli 1996. aastal üks bändi asutajaid. Foto: Fredrik Sandberg / TT / code 10080

Juba sel laupäeval, 12. oktoobril esineb Unibet Arena Blackboxis üks maailma armastatumaid sümfoonilise metal'i bände – Within Temptation. Bändi loomisest alates on Within Temptation olnud nii vägagi ajastutundlik kui ka ajaga kaasas, nii et on ainuloogiline kõneleda praegusest ajast ja sellest, mis maailmas toimub, et mõista Within Temptationi muusikat.

1996. aastal laulja Sharon den Adel ja kitarrist Robert Westerholti asutatud Within Temptation on Hollandis legendistaatusesse tõusnud sümfoonilise metal-muusika ansambel, mis on koos Soome sümfoonilise metal'i ansambliga Nightwish andnud žanrile nii nime kui ka näo. 

Within Temptationi viimane album «Bleed Out», mis ilmus umbes täpselt aasta tagasi, on mõnes mõttes tüüpiline Within Temptationi plaat, ent samas üldse mitte, sest alates sõja algusest Ukrainas on Within Temptationi teemad muutunud konkreetsemaks. Enam ei ole fookus pelgalt ühiskonna ja segaste aegade peegeldamisel ning sellega seotud tunnetel, vaid nagu Shadon den Adel ise ütles, siis artistidena on eesmärk võtta vastutus ja kanda krooniku rolli, sest meedium on ajatum ja säilitab inimeste teadlikkust ka aegu hiljem, eriti maailmas, kus uudised tulevad ja kaovad väga kiiresti.

Tagasi üles