HIRNU HERNEKS Muuseumis viskas töötaja prügisse purgid, mis olid hoopis hinnaline kunstiteos (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Liftis vedelevad õllepurgid ei olnud suvaline praht, vaid Alexandre Lavet' kunstiteos «Kõik head ajad, mida me koos veetsime.
Liftis vedelevad õllepurgid ei olnud suvaline praht, vaid Alexandre Lavet' kunstiteos «Kõik head ajad, mida me koos veetsime. Foto: LAM museum

Hollandis asuv muuseum LAM museum pidi prügikastist välja korjama sinna visatud kunstiteose, mis koosneb kahest tühjast õllepurgist. Üks muuseumitöötaja arvas nimelt, et tegemist on vedeleva rämpsuga ja otsustas purgid minema visata, saamata aru, et see on hoopis eksponaat.

Tegemist on Prantsuse kunstnik Alexandre Lavet' teosega «Kõik head ajad, mida me koos veetsime», mis koosnebki kahest muljutud õllepurgist põrandal.

Need olid välja pandud muuseumi liftis, nagu oleks need sinna jäetud ehitustööliste poolt. Lähedal vaatlusel saab aga aru, et lömmis õllepurkidele on väga hoolikalt käsitsi maalitud. Üks liftitehnik arvas ekslikult, et keegi külastaja jättis oma tühjad õllepurgid lifti vedelema ning otsustas hea samariitlasena need prügikasti visata.

Kui üks kuraator tähele pani, et kunstiteos on järsku liftist haihtunud, algas muuseumis suur päästeoperatsioon. Lõpuks leidis üks töötaja purgid prügikotist, aga need ei olnud õnneks kahjustada saanud. Purgid tehti puhtaks ning pandi muuseumi sissepääsu ette.

Vaatamata eksitusele ütleb muuseum, et nad ei saa liftitehnikule juhtunut pahaks panna, sest tegemist oli arusaadava veaga inimese poolt, kes ei ole hästi kursis hoonega ega eksponaatidega. «Meie kollektsiooni teemaks on toit ja tarbimine,» kirjeldas muuseumi direktor Sietske van Zanten.

Ta lisas, et muuseumis välja pandud kunst julgustab nägema igapäevaseid esemeid uues valguses. «Näidates kunstiteoseid ebatavalistes kohtades, võimendame seda kogemust ja hoiame külastajaid põnevil,» rääkis ta.

Märksõnad

Tagasi üles