ÜLLATAV Just seda laulu soovivad inimesed enne surma kuulata

Copy
Frank Sinatra Hollywoodis aastal 1955. Tema karjäär kulges läbi seitsme aastakümne.
Frank Sinatra Hollywoodis aastal 1955. Tema karjäär kulges läbi seitsme aastakümne. Foto: Frank Worth / ZUMAPRESS.com

Selgusid kõige populaarsemad laulud, mida surmavalt haiged patsiendid soovivad oma elu viimastel hetkedel kuulata, vahendab Independent. 

Heategevusorganisatsiooni Marie Curie küsitluses osales tuhat inimest, kelle surivoodil olnud lähedane soovis enne surma viimast korda kuulata mõnd lugu.

Mitte eriti üllatuslikult jõudsid esikümnesse Judy Garlandi «Over The Rainbow» ja Whitney Houstoni «I Will Always Love You», küll aga jõudis üllatuslikult esikümnesse Cyndi Lauperi kaheksakümnendate hitt «Girls Just Want to Have Fun», mis kuulutati pärast selle ilmumist 1983. aastal feministlikuks hümniks.

Whitney Houstoni hääl võimaldas kõike, mida ta sellega ette tahtis võtta – kindlasti oli see suurem kui elu.
Whitney Houstoni hääl võimaldas kõike, mida ta sellega ette tahtis võtta – kindlasti oli see suurem kui elu. Foto: Hanne Jordan / Dpa

Uuringust selgus ka, et muusika lõdvestas ja rahustas paljusid lähedasi ja ka lahkujaid nende viimastel hetkedel. Üle 60 protsendi inimestest ütles, et muusika aitas leevendada lähedase inimese ärevust ja stressi elu lõpus. 

Jagatud muusikalise elamuse eelisena toodi välja ka, et see aitas luua ilusat mälestust ning lähendas perekondi neil rasketel hetkedel. Ka leidsid lähedased, et muusika kuulamine aitas tähelepanu mujale viia. 

Uuringu teinud heategevusorganisatsioon küsis ka vastajatelt, kuidas sooviksid nemad oma viimaseid kuid, nädalaid ja päevi veeta. Enamik (83 protsenti) arvas, et elukvaliteet on raskelt haigena eluea pikkusest olulisem. Ka väljendasid inimesed oma soovi olla viimastel elupäevadel valuvabad (38 protsenti) ja enam kui pooled (56 protsenti) ütlesid, et eelistaksid surra kodus.

Mitte eriti üllatuslikult on eelistatuim laul elu viimastel hetkedel Frank Sinatra «My Way», millele järgnesid Whitney Houstoni «I Will Always Love You» ja Tina Turneri «(Simply) The Best». 

Esikümnesse jõudis vaid üks lugu, mis on ilmunud 21. sajandil, Christina Aguilera «Beautiful». Lisaks jõudsid esikümnesse Robbie Williamsi «Angels», Louis Armstrongi «What A Wonderful World», The Beatlesi lugu «Hey Jude» ja Queeni «These Are The Days Of Our Lives».

Kogu edetabel:

  1. Frank Sinatra, «My Way»
  2. Whitney Houston, «I Will Always Love You»
  3. Tina Turner, «(Simply) The Best»
  4. Judy Garland, «Over The Rainbow»
  5. Cyndi Lauper, «Girls Just Want to Have Fun»
  6. Robbie Williams, «Angels»
  7. Louis Armstrong, «What A Wonderful World»
  8. Christina Aguilera, «Beautiful» 
  9. The Beatles, «Hey Jude»
  10. Queen, «These Are The Days Of Our Lives»
The Beatles
The Beatles Foto: BBC News
Tagasi üles