SUUREJOONELINE KONTSERT Üks Islandi lummavamaid ansambleid annab koos Eesti orkestriga kaks kontserti

Copy
Islandi postrokiansambel Sigur Ros.
Islandi postrokiansambel Sigur Ros. Foto: Pressimaterjal/Shiftworks

Islandi eepilise post-rocki suurnimi Sigur Rós jõuab tuleva aasta septembris ainulaadse orkestrituuriga Eestisse. 19. ja 20. septembril 2025 annab üks kaasaegse muusikaloo hinnatumaid ja edukamaid gruppe kaks kontserti Tallinnas Alexela Kontserdimajas, esitledes koos Tallinna Kammerorkestri laiendatud koosseisuga oma viimast stuudioalbumit «Átta».

30 aastat tagasi Islandi pealinnas Reykjavikis alguse saanud Sigur Rós'i eeterlikus helikeeles kohtuvad ambientne elektroonika, nüüdismuusika ja post-rock kaunite meloodiatega ning laulja-kitarristi Jón «Jónsi» Ϸór Birgissoni melanhoolse falsetiga, mis kõlab nii islandi kui ka väljamõeldud vonlenska keeles.

Möödunud aastal ilmus pärast kümneaastast pausi grupi kaheksas täispikk stuudioalbum «Átta», minimalistlik meistriteos, mis salvestati maksimalistlikult koos Londoni nüüdimuusika orkestriga koostöös produtsent Paul Corley'ga (Oneohtrix Point Never, Tim Hecker). See ühtaegu majesteetlik ja intiimne laulutsükkel rändab tuttava ja tundmatu, luksuslike keelpilli-kaskaadide ja vaikuse, ooperliku ekstaasi ja kibemagusate sisekaemuste, muinaskeele ja kliimamuutusest kantud sõnumite vahel.

Jónsi sõnul peegeldab Sigur Rós aegu, mil me neid kõige enam vajame: «Suhtume alati igasse oma albumisse nii, nagu see oleks meie viimane üllitis. Mõtleme alatasa kliimamuutusele ja hukatusele, ent kuigi maailm tundus seda albumit tehes üsna nukker paik, siis uskusime, et kus on pimedust, sinna saabub ükskord ikka valgus.»

Sigur Rós alustas tegutsemist 1994. aastal, paar päeva pärast Jónsi õe Sigurrosi (islandi k. «võiduroos») sündi, kelle järgi ka bänd nime võttis. Rahvusvahelise tuntuse tõi neile 1999. aasta album «Ágætis byrjun», mille fännide seas olid nii muusikapressi maitsekujundajad kui ka David Bowie ja Radiohead.

Ühtlasi kinnistas see Jónsi tšellopoognaga mängitud ja reverbiga rõhutatud voolava kitarristiili, vallandas auhinnasaju ning kulla- ja plaatina mõõtu müügid albumeile «( )» (2002), «Takk» (2005) ja «Með suð í eyrum við spilum endalaust» (2008).

Sigur Ros«i on kategoriseeritud küll post-rocki, ambienti, dream-popi ja shoegaze'i žanreisse, ent eeskätt loovad nad stiilide ülest, kaunist ja meisterlikku muusikat, mida on esitanud ka nüüdismuusika klassikust Kronos Quartet ning mis on kõlanud hittfilmides ja -seriaalides nagu «Vanilla Sky», «Troonide mäng» ja «Simpsonid».

Plaat-plaadilt ja kontsert-kontserdilt oma andeid üha meisterlikumalt realiseerinud bändi praegusse kooslusse kuulub lisaks Jónsile teisest asutajaliikmest bassist Georg «Goggi» Hólm ja 1998. aastal liitunud multinstrumentalist Kjartan Sveinsson.

Sigur Rós on Eestis seni esinenud vaid ühe korra, andes 2008. aastal unustamatu täismaja-kontserdi Rock Cafés. Seekord kuuleb maailma suurimatel lavadel üles astunud artisti Alexela Kontserdimajas kahel kordumatul õhtul koos Tallinna Kammerorkestri laiendatud 41-liikmelise koosseisuga.

Tallinna Kammerorkester.
Tallinna Kammerorkester. Foto: Kaupo Kikkas

Tallinna Kammerorkestri asutas 1993. aastal Tõnu Kaljuste. Rahvusvaheliselt tunnustatud ja Grammyga pärjatud kooslus on muuhulgas andnud plaadimärgi ECM alt välja terve aasta maailma edetabelite esikümnes püsinud Arvo Pärdi «Te Deumi» salvestuse ning esinenud mainekatel muusikafestivalidel ja kontserdilavadel üle maailma.

Sigur Rosi orkestrituuri esinemispaikade seas on maailma kuulsaimad kontserdimajad Londoni Royal Albert Hall, Rooma Sala Santa Cecilia, Pariisi Salle Playel, Brüsseli Bozar ja Viini kontserdmaja.

Sigur Rós esineb koos Tallinna Kammerorkestriga Alexela Kontserdimajas 19. ja 20. septembril 2025. aastal. Uksed kontsertidele avatakse mõlemal õhtul kell 19, kontserdi esimene osa kestab kell 20 –21 ning teine kell 21.20–22.20.

Tegu on Sigur Rós'i orkestrituuri ainsate kontsertidega Baltikumis, millele tuleb müüki piiratud kogus pileteid. Piletimüük artisti fännidele algab 15. oktoobril, kontserdi korraldaja Shiftworksi ja Alexela Kontserdimaja klientidele ning Piletilevi uudiskirja telljatele 16. oktoobril. Avalik müük Piletilevis algab reedel, 18. oktoobril kell 10.

Tagasi üles