MIS TOIMUB? Paide Teatri ärajäänud lavastuses osalenu süüdistab Paide linnapead skeemitamises

Copy
Paide teatri uuslavastuse «Eesti kära» prooviprotsess on alanud.
Paide teatri uuslavastuse «Eesti kära» prooviprotsess on alanud. Foto: Dmitri Kotjuh

Eile kirjutas Järva Teataja, et Paide Teatri lavastus «Eesti kära» jääb rahapuuduse tõttu ära. Paide muusika- ja teatrimaja direktor Jaanus Kukk sõnas, et «Eesti kära» väljatoomine on teatri praeguses finantsolukorras liialt riskantne. Nüüd on taskuhäälingu «Tahumatu» tegija Liisi Laaneoks sotsiaalmeedias sõna võtnud ning muuhulgas süüdistatakse Paide linnapead kultuurivaenulikkuses ja Paide muusika- ja teatrimaja juhti skeemitamises.

25. oktoobril pidi Paide teatris esietenduma Tarmo Tagametsa lavastatud «Eesti kära», mis räägib loo väikelinnadest, mis jäävad väljapoole Tallinnat ja Tartut. Eile, 16. oktoobril teatati aga, et lavastus jääb hoopiski ära ning kõigile pileti ostjatele makstakse piletiraha tagasi.

Kui hea tava teatrites on see, et mängitakse vähemalt üks või kaks etendustki, mille järel otsustatakse, kas lavastusel on üldse perspektiivi, siis Paide Teater sedakorda avaetenduseni ei jõudnudki.

Täna hommikul saatis Paide linnapea Kaido Ivask avaliku kirja, kus teatab, et Paide teatri mõlemad uuslavastused, nii «Eesti kära» kui ka Mariliis Petersoni autorilavastus «Kirikud ja kogudused» peavad toimuma. Ent juba eile õhtul võttis samal teemal sotsiaalmeedias sõna aga taskuhäälingu «Tahumatu» tegija Liisi Laaneoks, kes väidab, et Paide linnapea on sellest hoolimata kultuurivaenulik.

«Mul tekkis küsimus, kuidas laupäeva õhtul veel oli raha, aga teisipäeva pärastlõunal enam ei olnud? Seda enam, et raha lavastuse väljatoomiseks oli teatril olemas - 13000€, mis tuli Eesti kultuurkapitali toetusena. Kui Paides oleks laupäeva hilisõhtul kohta, kuhu teatri rahakotiga siseneda, et see tühjaks lakkuda, siis ma saaksin aru. Aga siin pole nädalavahetusel isegi kusagil juua,» alustatakse pikka postitust.

Seda, et asi raha taha jäi, «Tahumatu» tegija ei usu. «Mis raha? Kuus osatäitjat, mina nende hulgas, etenduse eest raha ei saa. Ausalt öeldes ei olegi soovi saada, ma läksin kogemuse järele. Kindlasti oleks olnud vaja maksta tiimile, kes meid lavaks ette valmistab ja Helgurile. Lisaks muu kulu, mis lavaga koos käib,» sõnab Laaneoks.

Ta jätkab: «Ma ei usu, et lavastaja võtab pundi kokku, kellega siis otsast minema hakata, et vaadata, kuhu jõuame ja mis saab. Kogukonnaga lavale minekusse peaks olema sisse kirjutatud, et see VÕIB minna tuksi. Tegemist ei ole kutseliste näitlejatega. Samas Tarmo usaldus, et me selle ära teeme, oli alati olemas. Ma ei tundnud kordagi, et ta oleks meis kahelnud.»

Kui Paide muusika- ja teatrimaja juhataja Jaanus Kukk selgitas Järva Teatajale antud kommentaaris, et praeguses finantsolukorras on «Eesti kära» väljatoomine liialt riskantne, siis ka seda ei usu taskuhäälingu tegija. «Aga viis päeva tagasi ju ei olnud, kui sa oma sotsiaalmeedias jagasid, et toimetame ja ootame vaatama, kuulama ka. Või kaks päeva tagasi, kui sa lavastuse piletimängulinki jagasid,» viskab ette taskuhäälingu juht.

Tarmo Tagametsa lavastatud «Eesti kära» plakat.
Tarmo Tagametsa lavastatud «Eesti kära» plakat. Foto: Plakat

«Eeldatavalt arutleb Kukk, kas kesine piletimüük tulenes lavastuse sisust või kehvast reklaamist. Lisab, et peavad analüüsima, mis läks valesti. Poisid, ma analüüsin teie eest, võite homse päeva vabaks võtta ja peeglisse vaadata,» kirjutatab «Tahumatud» tegija Liisi Laaneoks Facebookis.

Postituses jätkatakse: «Et härra Kukk ei olnud aasta alguses PAMT-i direktorikohale tööle asudes pakutava palganumbriga nõus, soovitas linnapea Ivask leida palgalisa oma majast ehk PAMT-ist, millega Kukk aktiivselt ka tegelema hakkas, koondades mitu inimest. Näe, raha nagu maast leitud! Sellise palga eest oleks konnatiigis paslik siiski tööd teha. Väike koht, hakkab silma paistma, kui tegeletakse lollustega. Samas, ametikoha nimetus on ju äge, mis siis, et vastutada ei suuda.»

Ka usub «Tahumatud» tegija, et linnapea kartis lavastuse sisu pärast. «Meil oli kogukonnaga vaja tuua välja väikese koha valupunktid. Kusjuures, kui Tarmo Tagamets küsis esimestes proovides, kas Paides on midagi head, mida mujal ei ole, siis meil ei tulnud midagi pähe. Mitte kellelgi,» kirjutati sotsiaalmeedias.

Ka ei usu lavastuses kaasa lööma pidanud «Tahumatud» tegijad, et raha ei ole ja lavastuse materjal ei kõneta inimesi, mida Järva Teatajale antud kommentaaris väidetakse. 

«Millal pole inimesi kõnetanud, mida maksumaksja rahadega tehakse või millega tegeleb kohalik linnavõim või kuidas kultuurimaja direktor tema käepikendusena sigadustega tegeleb? Jah, seda osa poleks sellisel kujul saanud sisse panna, kuna see selgus pärast seda, kui lavastus tühistati,» kirjutab Laaneoks.

«Tahumatu» tegija jätkab: «Mul tegelikult on hea meel, et nii läks. Miks? Ma pole varasemalt olnud Paide asjadega üldse kursis. Igal pool on nagunii onupojapoliitika ja korruptsioon. See pole asi, mis mind erutab. Ma pole leidnud kohta, mis mind kohalikus võtmes rõõmustaks ja paneks kaasa elama. Maksutõusud ja kärped - muud pole kuulda olnud viimased aastad.»

«Lavastuses puudutasime küsimust, kas tunneme kogukonnana küünarnukitunnet? Ei tunne. Ei tunne mina, ei tundnud teised ka. Seda enam, mida ma siin paari päevaga kogenud olen kohalikul tasandil. Mul on tegelikult piinlik ja häbi. Kõrgetel kohtadel mehed, kes susserdavad, sõidavad oma inimestest üle ja ei vastuta. Samas täiesti tavaline taks, see on paljudes teistes puust linnades samamoodi. Paide Muusika- ja Teatrimaja asemele võib nüüd suurema Rimi ehitada, sest nagu lugesin Eimar Veldre artikli alt kommentaaridest, siis sellest on nagunii järgi jäänud ainult Paide Maja. Muusikat ja Teatrit ei ole. Isegi kui tahaks teha, ei lasta,» lõpetas Laaneoks oma postituse.

Tagasi üles