Filmitähed kirjutavad hoogsasti lasteraamatuid... ja lastekirjanikud on vihased

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Lastekirjanik Katherine Rundell.
Lastekirjanik Katherine Rundell. Foto: REUTERS/Peter Nicholls
  • Filmitähed kirjutavad usinasti lasteraamatuid ja võtavad lastekirjanikelt leiva ära.
  • Osad kuulsuste välja antud lasteraamatud on kirjutatud hoopis variautori poolt.
  • Kuulsuse lasteraamatud jõuavad sageli müügiedetabelite tippu.

Filmistaarid on hakanud hoogasti lasteraamatuid välja andma ning raamatuedetabelitesse murdma. Selle üle pole aga rõõmsad lastekirjanikud, kellele jääb turul seetõttu vähem ruumi.

Järgmisel oktoober ilmub kahele Oscarile kandideerinud näitleja Keira Knightley lasteraamat «I Love You Just the Same». Tegemist on Knightley debüüdiga kirjanikuna, kuid raamatu kaanel kirjeldatakse seda juba «moodsa klassikana».

Knightley pole sugugi ainus näitleja, kes otsustanud lasteraamatu välja anda, mistõttu on hakanud oma pahameelt välja näitama lastekirjanikud, kellel on enda sõnul seda tähelepanu näitlejatest rohkem vaja, vahendab The Guardian.

Keira Knightley raamat on 80 lehekülge pikk teos, mille kirjutas ja illustreeris Knightley ise. See räägib tunnetest, mida väike tüdruk kogeb teise lapse saabumisel perre.

Kirjastus Simon & Schuster annab järgmisel oktoobril välja Keira Knightley esimese raamatu «I Love You Just the Same».
Kirjastus Simon & Schuster annab järgmisel oktoobril välja Keira Knightley esimese raamatu «I Love You Just the Same». Foto: Simon & Schuster

Enne Knightleyt on oma lasteraamatu üllitanud mitmed näitlejad, nende seas Julie Andrews, kelle lasteromaan «Mandy» ilmus juba 1974. aastal. Madonna pildiraamat «Inglise roosid» jõudis poelettidele 2003. aastal.

Vanasti sellele viltu ei vaadatud, kuid nüüd on kirjanike palgad langenud ning mitte-näitlejatest kirjanikel üha raskem oma raamatuga löögile saada. Seetõttu on lastekirjanikud hakanud kritiseerima sellele turule sisenevaid filmistaare.

Veel üheks näiteks on meelelahutaja ja näitleja David Walliams, kes on Suurbritannias müünud 25 miljonit eksemplari enda nimega lasteraamatuid. Tema uusim lasteraamat «Astrochimp» jõudis müügiedetabelite tippu.

X'is on palju tähelepanu tõmmanud kirjanik Charlotte Levini postitus, mis ironiseerib Keira Knightley raamatu-uudise üle. «Ma olen pikka aega tahtnud neid uudiseid rääkida. Ma armastan kirjutamist, aga tunnen, et nüüd on aeg muutuseks. Ma... olen otsustanud hakata filmistaariks!» naljatles Levin sotsiaalmeedias.

«Ma olen seda tahtnud sellest ajast saati, kui olin väike tüdruk, ja ma olen uue ettevõtmise pärast väga põnevil! Loodetavasti naudite mu uut filmi!» lõpetas Levin iroonilise postituse.

Kirjanikud ütlevad, et kui filmitähed tungivad lasteraamatute turule, siis see pisendab vähetuntud kirjanike pingutusi ja andeid.

«Lastele kirjutamine on kunst,» kinnitab kirjanik Joshua Seigal. «See nõuab annet, harjutamist ja distsipliini. Ma näen oma kunsti kallal palju vaeva. Mind hämmastab, et inimeste arvates on seda lihtne teha.»

Kui staarid hakkavad lasteraamatuid vorpima, ei pea nad läbi elama samu katsumusi, mis tavalised kirjanikud, kes peavad pikka aega endale agenti otsima.

«Enne raamatulepingu sõlmimist saatsin üle nelja aasta 180 erinevasse kohta laiali kolm käsikirja,» räägib kirjanik James A Lyons. «Mitte-kuulsused kogevad sadu eitusi ning eiramisi. Neil ei ole otsepiletit järjekorra ette.»

«Kuulsustel on võimalik oma lasteraamatule saada korralik turundus ning meediakajastus, millele väiksematel autoritel, eriti lastekirjanikel, pole ligipääsu,» ütles Wonderlandi raamatupoe omanik Helen Tamblyn-Saville.

Suurbritannias näeb saadetes nagu «BBC Breakfast» ja «The One Show» üha enam kuulsusi oma uuest raamatust rääkimas, kuid vähetuntud autorid sellist ekraaniaega ja tähelepanu ei saa. Ostjaid ei huvita ka niivõrd see, kas raamat on päriselt hea, kuivõrd see, kelle nimi kaanele pandud on.

Kriitikud, kirjanikud ja raamatumüüjad tunnistavad, et nii mõnigi kuulsuse poolt välja antud lasteraamat on päriselt hea.

Meelelahutaja ja näitleja David Walliams esitlemas oma lasteraamatut «The Ice Monster».
Meelelahutaja ja näitleja David Walliams esitlemas oma lasteraamatut «The Ice Monster». Foto: JOR/Capital Pictures

Seevastu leidub ka raamatuid, mille autoriks on kaanel märgitud kõigile tuttav kuulsus, kuid teksti on kirjutanud variautor. Selliste teoste suhtes on äärmiselt kriitiline kirjanik Katherine Rundell.

«Me oleksime šokeeritud, kui keegi paneks oma nime heliteosele, mida ta ei kirjutanud. Oleks ju piinlik, kui keegi paneks oma signatuuri maalile, mida ta ei maalinud. Selline asi mürgitab vett,» märgib Rundell pettumusega.

«See muudab vanematele ja õpetajatele raskemaks leida suurepärast lastekirjandust. Lastekirjandus muutub selle tagajärjel odavaks ja õhukeseks ning pole enam see, mis ta peaks olema - selline kirjandus, millel on oma kummalisus, oma täpsus, oma jõud,» lisab Rundell.

Tagasi üles