ARVUSTUS Moraalse üleoleku mängud Kellerteatris

Copy
Politseiuurija ja psühhiaatri pinev pingpong: Rauno Kaibiainen ja Andres Roosileht Kellerteatri lavastuses «Vale».
Politseiuurija ja psühhiaatri pinev pingpong: Rauno Kaibiainen ja Andres Roosileht Kellerteatri lavastuses «Vale». Foto: Siim Vahur

​Kellerteatri sügishooaja avalavastus, nüüdisaegse hiina näitekirjaniku Nick Rongjun Yu psühholoogiline põnevik «Vale» on psühhiaatri ja politseiuurija pinev sõnapingpong, mis paneb vaataja kaasa mõtlema, alates tegelaste moraalsetest valikutest ja lõpetades vastutusega tehtud tegude eest.

Nii mõneski mõttes võib öelda, et lavastaja Toomas Täht on läinud oma valikutes kindla peale välja: valdavalt sõnamängule fokusseeritud tekst, turvaline näitlejate valik ja Püssirohuaidas asuva teatrisaali pisut klaustrofoobiline atmosfäär, mille loovad lukustatud värav, suured rasked puituksed ja paksud sajanditevanused kiviseinad.

Andres Roosileht, üks teatri põhijõududest, on varemgi hoidnud pinget ja pinevust üleval Kellerteatri kahe näitleja duell-lavastustes, nagu Anthony Shafferi psühhotriller «Mäng» (laval koos Meelis Kuboga, lavastaja Vahur Keller) ning Martin Alguse krimitrilleris «Midagi tõelist» (koos Toomas Tähega, lavastaja Sander Pukk), mistõttu oli huvitav jälgida, mismoodi suudab ta panna psühhiaatri tegelaskuju eristuma oma varasematest samades tingimustes loodud rollidest. Roosilehe psühhiaater on irooniline, vastase piire kompav ning tõega meelevaldselt ringi käiv manipulaator, kes näib oma vastas olevast uurijast vaimselt üle olevat.

Tagasi üles