Peipsiääre filmifestival

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsiääre suvine argipäev
Peipsiääre suvine argipäev Foto: AGE PETERSON

Tänasest pühapäevani saab Peipsi järve ääres Vana-Kasepää külas nautida head annust vene kultuuri, sest kohaliku kultuurimaja ambulARTooriumi eestvedamisel korraldatakse esmakordselt seal vene filmi päevi. Kolmepäevase kultuurikogunemise keskmes on uuem ja huvitavam vene kino – dokumentalistika venelastest Eestis, uuemaid vene mängufilme, natuke veneteemalist janti ja sügavat Venemaa-ainelist draamat.

Inspiratsiooniallikas ambulARToorium on 2007. aastal avatud loomekeskus, mille avasid fotograafid Age Peterson, Annika Haas ja Birgit Püve, kes kõik kunagi ülikooliajal sellesse värvidest ja ehedusest pungil rannakultuuri armusid. Sellest ajast peale on vanast ambulatooriumist kerkinud kultuurikeskus, kus on oma näitusi teinud näiteks loodusfotograaf Fred Jüssi, Klaabu isa Avo Paistik, keraamik Kadri Jäätma. Eelmisel suvel toodi kohalikele koju kätte eksperimentaalteatrietendus «SPA», sel aastal on kord natuke traditsioonilisema kunstivormi, filmikunsti käes.

Peipsiäärsed vanausuliste kaluri- ja sibulakülad on traditsiooniliselt rajakülad, kus inimesed elavad väga lähestikku ja moodustavad väga ühtse kogukonna, kuhu võõrad naljalt ei sulandu. Aasta-aastalt on ambulARTooriumi tüdrukud kohalikelt kihte maha koorinud võites nende usalduse ning saavutanud selle, et sel aastal on toimumas tõenäoliselt suurim kultuuriüritus Vana-Kasepää ajaloos. Väikse armsa külaistumisena mõeldud filmipäevadest on kasvanud üllatavalt suur tegemine, mida on aidanud ühiselt korraldada nii PÖFF, Hooandja kui ka filmitegijad ise.

Oma filme «KaruZmari», «klabulARToorium ambulARTooriumis», «Varesesaare venelased» ja «Õlimäe õied» tulevad tutvustama ja publikuga vestlema vastavalt Arvo Iho, Eneli Liisma, Sulev Keedus ja Heilika Pikkov. Nendele lisaks linastuvad nii majas sees kui ka välisseina peal pärlid vene ja kasahstani filmikunstist. Kohalikud on väga elevil ka Piiterist tuleva ansambli Iva Nova kontserdi pärast ning kõik toimub sõbralikus vene-eesti võrdses keeleruumis. Kohapeal on ööbimisvõimalusi nii telkijatele kui ka mugavamatele suvitajatele, süüa saab nii naabri-Masha puhvetist kui ka peenemast restoranist ning kõik filmiseansid on heanaaberlikult priid.

Esialgu peamiselt Kolkja, Varnja ja Kasepää rahvale pühendatud filmipäevade vastu on korraldaja Annika Haasa sõnutsi huvi üles näidatud üle Eestimaa. Küllap on sellele kaasa aidanud rannaääre kultuurile pühendatud fotonäitused, võimalus filmitegijatega kohtuda ning värskeid elamusi omandada, saades osa ühe avastamata kultuuripärli särast.

Tõotab tulla tõeliselt hunnitu nädalavahetus, mis lähendab vanausulisi, vanausu-huvilisi, tavahuvilisi või juhuslikke seiklejaid. Kes iganes peaks nädalavahetusel Ida-Eesti randades peesitama, siis vene filmi päevad pakuvad tantsu, filmi ja sellist ehedust, mida peab tänapäeva Euroopas veel tikutulega taga otsima.

Vene filmi päevad

26.– 28. juuli

Vana-Kasepääl, Peipsiääre vallas

Rohkem infot: http://ambulartoorium.blogspot.com/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles