KÖÖGIS ei võrdu oluline tõsisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Aesma (vasakul) ja Jaan Pehki KÖÖK tekkis lõbu pärast. Asjad kujunesid lihtsalt nii, et lõpuks plaat välja tuli.
Madis Aesma (vasakul) ja Jaan Pehki KÖÖK tekkis lõbu pärast. Asjad kujunesid lihtsalt nii, et lõpuks plaat välja tuli. Foto: Andres Teiss

KÖÖGIS askeldavad kaks meest – muusika- ja kirjamees Jaan Pehk ja Tartu Postimehe ajakirjanik Madis Aesma. KÖÖGIS tehakse muusikat – eestikeelset elektroonikat. Nii oma lõbuks ja ajaviiteks tehtud muusika on tegijate pretensioonitusele vaatamata materiaalse kuju omandanud. Laupäevasel murufestivalil PlinkPlonk tähistas KÖÖK oma plaadi «Telegramm» müügile jõudmist.

Eesti keele kõlamise eest seisab KÖÖGIS hea Pehk, kes on nii tekstide autor kui bändi heledahäälne vokalist. Aesma väljundiks on arvuti. Saundid varieeruvad jahedast kraftwerkilikust laadist tantsuliste 80ndateni. Jaan Pehk tutvustab bändi tegemisi.

Kaua KÖÖK on olemas olnud?

Olemas olnud on ta nii teadlikult umbes kaks aastat. Kuna see on ikkagi suvaliselt või ütleme siis meelevaldse suva järgi tekkinud kahe mehe

n-ö jututoapõhine projekt, siis ei oska päris täpselt seda sünniaega paika panna. Üks saatis põhjad ja teine laulis peale. Selline omavaheline huumor rohkem.

Kui hakkasite Madis Aesmaga KÖÖKI tegema, kas siis seda probleemi polnud, et üks tahtis ühte, teine teist?

Loominguline teineteisemõistmine oli meil ideaalne. Kumbki ei võtnud seda asja nii tõsiselt, et oleks mingeid prioriteete paika panema hakanud – ära nii tee, tee naa. Mis KÖÖKI puutub, siis meil pole teineteisele etteheiteid olnud.

Kui te seda projekti nii «nalja pärast» alustasite, siis ma ei usu, et te alguses kohe mõtlesite, et kunagi võiks ka plaat tulla.

Ei, alguses kindlasti ei mõelnud. Noh, meie tutvus algaski ajastule iseloomulikult MSNi kaudu. Nii et KÖÖK sündis enne, kui leidis aset meie esimene näost näkku kohtumine. Selleks ajaks oli meil kolm lugu juba valmis.

Mis need esimesed lood oli?

Esimeste lugude seas olid näiteks «Andruse tagasitulek» ja «Suveks Tõrvasse».

Kas kallis klassivend Andrus on ka päriselt kusagil olemas?

Minul vähemalt mitte. Mul pole olnud kunagi ühtegi Andruse-nimelist klassivenda, aga võib-olla on Madisel, sest tema saatis mulle loo põhja pealkirjaga «Andruse tagasitulek». Ma lihtsalt fantaseerisin sinna sõnad. Ei ole uurinudki, kas tal on kuskil mõni sõber Andrus.

Mis hetkel ja kellel tuli mõte plaat välja anda?

Tegelikult olime ise niivõrd laisad, et kahekesi poleks me kindlasti niikaugele jõudnud, et plaat välja anda. Pigem hakkas asi juba kergelt ära vajuma. Aga siis härra Aivar Tõnso utsitas meid tagant ning tema plaadifirma Mudamusic lõpuks «Telegrammi» välja andiski. Suurelt jaolt on see plaat olemas tänu temale.

Millal oli esimene kontsert?

Ei mäletagi täpselt – võib-olla aasta tagasi. Ega meil palju neid kontserte polegi olnud. Kuus kontserti. Neli Von Krahlis, üks Järvakandi talvisel Rabarocki tütarüritusel. Ja siis äsja toimunud PlinkPlongil, kuhu olime spontaanselt värvanud ka lisajõudusid.

Väga paljud lood räägivad erinevatest paikadest Kesk-Eestis. Ühes loos on juttu Paide-Türi rahvajooksust, lugu «Vaatamisväärsused» aga ongi nagu väike Kesk-Eesti turismikäsiraamat. Miks need paigad teie plaadil nii olulise koha on saanud?

Sellepärast, et oleme mõlemad Järvamaalt pärit. Madis Paidest, mina Türilt, kus olen ka praegu. Meile meeldib oma kodumaakond, nii et miks siis mitte talle laule pühendada.

Kõik lood on ikka südamega tehtud, nii et mingit punnitamist siin ei ole mitte ühestki otsast. Ma kordan ennast, et lood on tekkinud ikkagi meelevaldse suva järgi. Nii sõnad kui muusika. Eks see siis seda tähendab, et Järvamaa teema on hingelähedane.

Lugude sõnad on kergelt naiivsed ja kuidagi hästi sõbralikud.

Jah, mulle minimalism istub, nii kirjanduses kui muusikas. Ega ei kujutakski KÖÖKI ette sügavamõttelisuse lättena, millest arusaamiseks oma targa pilgu kaugusesse suunad. Naivism on veel sügavam sellest niigi sügavast jurast, kui soovite.

Nii teile kui teistele tegijatele on tihtilugu omane muusikaline tõsisus või ambitsioonikus kerguse ja naljaga võtmise taha ära peita.

Jah, muidugi, kui see asi meile täiesti ükskõik oleks, siis ei teeks me seda mitte grammigi. Eks see plaat tuli rohkem sellepärast ka, et kerge nõudlus oli tekkinud.

Peale KÖÖGI on teil oma sooloprojekt Orelipoiss. Mida sellist KÖÖGIGA saab teha, mida Orelipoisiga kuidagi ei saaks?

KÖÖK on ikkagi kahemehe ettevõtmine. Ma lihtsalt tunnen, et Madis Aesmaga on selles projektis loominguline klapp niivõrd kümnesse, et teineteisemõistmine ja tulemus on seda kõike väärt, et asjaga tegeleda.

Praegu ka uusi lugusid teete?

Ei tee, praegu on vaikne, plaat on ju väljas. Me mingeid tulevikuplaane ei tee. Täpselt nii nagu KÖÖK ka tekkis, et lihtsalt vaatame, mis aeg toob.

Esinemisi ei tule?

Praegu ei tea. Eks kutsutakse küll, aga, noh, KÖÖK pole ka odav bänd. Honorarid on kuuekohalised.

Kas Kesk-Eesti inimestele pole plaanis kuidagi isiklikult läheneda?

Selle plaadiga olemegi kogu Järvamaa rahvale isiklikult lähenenud. Millalgi tulevikus esitleme oma plaati kas Paide vallimäel või Raudemetsa männi juures. Aga aega on – sellega pole üldse nii kiire. See võib toimuda vabalt alles sügisel. Näiteks Paide-Türi rahvajooksu raames.

Uus plaat

«Telegramm» (MudaMusic)

KÖÖK ehk Madis Aesma ja Jaan Pehk

Plaadi produtseerisid KÖÖK ja Aivar Tõnso

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles