Sufid, dervishid ja kontsert, mis polegi nagu kontsert

Immo Mihkelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moslemimüstikute sufide lugu ulatub 9. sajandisse. Siis tekkisid nende vennaskonnad ja just sellest ajast on dokumenteeritud nende tung muusika kui religioossete meditatsioonide olulisima osa poole.

Et jumal oli sufide käsitluses loonud inimese võimelisena tajuma seoseid välise ilma ehk universumi ning sissepoole laiuva siseilma vahel, siis pidi just muusika olema siia- ja sinnapoole ulatuv vahendaja.

Kuulajad tekitavad helisid

Sufi traditsioonis tähistab sõna «sama» kuulamist, kuid erinevalt meile harjumuspärasest kontserdil kuulamisest on sellel kuulamisel vaimne dimensioon ning ühtlasi ka osalemine, sest need, kes kuuldavat ja kuuldamatut «kuulavad», tekitavad ka ise helisid.

Esmakordselt on Eestis võimalik näha ja kuulda, kuidas sufi müstikud «kuulavad». Ansambel Al-Kindî ja laulja, sheik Hamza Shakkûr on kuulsad mööda läänemaailma festivale tiirutajad. Sufi-traditsiooni keskmes on ekstaas oluline vahend müsteeriumini jõudmiseks. Ja kui muusikale anda vastav sisu, viivadki helid, rütmid ja laul ekstaasini.

Praegu lääne muusikute seas populaarne 13. sajandi islamipoeet ja filosoof Rumi rääkis, et muusikat tuleb kuulata südamega, mitte oma keha ja selle organitega.

Vaimse puhastumise püüe ja seletamatu küündimise soov - nii mõistuspäraste kui ka müstika valda kuuluvate vahenditega - on praegu õhtumaise kultuuri üks eristuvaid suundumusi. Sestap ka kõrgendatud huvi nende kogemuste ja meetodite vastu, mida teavad teised kultuurid.

Järjekordne moevool

Sufide muusika ja eriti qawwali, mida tohutult populariseeris Nusrat Fateh Ali Khan, on viimastel aastatel kogu maailmas olnud erilise tähelepanu fookuses. Nagu oleks üks järjekordne moevool vallandunud.

Sufisid leiate esinemas pea igal tähtsaks peetaval nüüdismuusikafestivalil ja intellektuaalsete püüdlustega publik - materialistlikus lääne ühiskonnas enamaltjaolt keskmisest edukamad inimesed - tungleb vaatama ja kogema, kuidas grupp muusikuid, lauljaid ja tantsijaid üritab avada kanalit suure Kõiksuse ja inimlikult personaalse vahel.

Sufide muusika on ebatavaliselt elumahlane ning selle keskmes paikneb inimeseliku armastuse idee, tung Ilu kaudu valgustuse seisundini.

Al-Kindî ei kõla küll kaugeltki nii jõuliselt ega rütmiliselt nagu tüüpiline Nusrati jälgedes liikuv qawwali-grupp, kuid tegemist on väga kõrgel tasemel mediteeriva-musitseeriva koosseisuga. Nemad esindavad Damaskuse traditsiooni.

Selleks, et rituaal toimiks, ei pea ta sugugi toimuma just pühakojas. Tähtis on see, et praktiseerijad suudaksid enda ümber luua erilise ruumi, täita selle helide ja muuga.

Just seda hakkabki süürlaste seltskond täna õhtul kontserdisaalis üritama.

Sheik Hamza Shakkûr ja ansambel Al-Kindî esinevad täna kell 19 Estonia kontserdisaalis.

Lisateavet aadressil:
http://www.concert.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles