Kriitikud valisid eesti filmi esikümne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti filmikriitikud koostasid Eestis läbi aegade toodetud mängufilmide esikümne, mille eesotsas seisab Arvo Kruusemendi «Kevade».

Teise koha hõivab esikümnes 1968. aastal valminud Kaljo Kiisa «Hullumeelsus» ja kolmanda Peeter Simmi 1980. aasta film «Ideaalmaastik», kultusfilmiks tituleeritud Grigori Kromanovi «Viimne reliikvia» asetub filmikriitikute silmis esikümnes alles neljandale kohale.

Järgnevad 1998. aasta parimaks filmiks tunnistatud Sulev Keeduse «Georgica», Kaljo Kiisa «Nipernaadi», Kromanovi «Hukkunud Alpinisti hotell», Leida Laiuse ja Arvo Iho «Naerata ometi», Kromanovi-Müüri «Põrgupõhja uus vanapagan» ja Olav Neulandi «Tuulte pesa».

Esikümnesse mahtus vaid üks taasiseseisvunud Eestis tehtud täispikk mängufilm, neli on valminud 1960ndatel, kolm 1980ndatel ja kaks 1970. aastatel.

Kõige tulemuslikum filmilavastaja läbi aegade on selle esikümne järgi Grigori Kromanov.

«Eestis on 90 aasta jooksul tehtud sama palju mängufilme kui Ameerikas valmib aastas ja Prantsusmaal kahe aasta jooksul,» nentis Eesti filmiajakirjanike ühingu esimees Jaan Ruus. (ETA)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles