Wiik: Tavateadlased kutsuvad mind hulluks

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa rahvaste uue kujunemisloo autor, Soome Turu ülikooli emeriitprofessor Kalevi Wiik kinnitas Postimehe usutluses, et tema on üksnes keeleuurija ning seetõttu mõtestagu teised, kui tähtis on eestlastel või soomlastel teada oma õiget päritolu.

Kas Soome ajakirjandus suhtub teisse pigem pooldavalt või on vastu?

Negatiivselt suhtujad esindavad enamasti tavapäraseid, traditsioonilisi keeleuurijaid. Nad ei ole minu raamatut lugenud. Väga tüüpiline - nad ei ole seda isegi lugenud! Nad on nii tugevalt mingi psühhotrauma võimuses, et ei suudagi raamatut läbi lugeda. Ja nad ei ründa mitte raamatut, vaid mind.

Üldjoontes nad ütlevad, et mina kui isik olen lihtsalt hull. Selle kohta kasutatakse muidugi eri termineid.

Jõudsin ka lugeda, et teie jutt on üks voodoo-teadus. Kas põhjustasite inimestes shoki?

See on väga õige sõna. Traditsioonilised keeleteadlased said shoki, sest nad ei teadnud, mida edasi teha. Raamatut nad lugeda ei tahtnud, vaid tuli kuidagi muudmoodi avalikkusele näidata, et tegemist on täieliku jamaga. Kogu kriitikale on tavaline see, et ei viidata mingitele konkreetsetele väidetele minu raamatus ega üritata neid ümber lükata.

Kas teie raamatus esitatud teooriat eurooplaste põlvnemisest on sajaprotsendiliselt võimalik teaduslikult tõendada või siis, vastupidi, täiesti ümber lükata?

Kui räägime keeltest, mida kõneldi Euroopas jääajal, siis ma isegi ei ürita väita, et tegemist on faktidega. Need on oletused. Minuvastases kriitikas öeldakse sageli, et samasuguseid väiteid on juba varem olnud ja need on sajaprotsendiliselt ümber lükatud. Ma vastan alati, et sajaprotsendiliselt ei ole keegi mitte midagi ümber lükanud. Suurem osa minu väidetest on sellised, et on väga raske midagi lõplikult tõestada või valeks tunnistada. Me räägime teatud tõenäosustest, nn hallist tsoonist.

Geneetika on teine asi. Geenide kohta käivat on võimalik tõestada konkreetsete faktidega, keelte kohta mitte.

Kas teie arusaam meie rahvaste päritolust on võidukas või jäävad traditsioonilised arvamused peale?

Nemad ei võida mingil juhul, sest aeg läheb edasi ja geneetika arenedes saame rohkem konkreetseid tõendeid. Geeniuurijad suudavad tungida ajas kauem tagasi, keeleteadlastel pole see võimalik. Me saame minna viie või kuue tuhande aasta taha, siis on kõik, ja vanemate aegade keeltest ei tea me mitte midagi. See muidugi vihastab paljusid keeleuurijaid, sest nende väiteid ei pruugi enam uskuda.

Millist vastukaja olete Eestist oma raamatule saanud?

Väga positiivset. Eestis ei ole sellist kadedust, mida Soomes palju leidub. Soomes on paljud keeleteadlased minu peale kadedad. Kadedus on väga kõva tegija. Nad ütlevad, et ma üritan liiga suurt tükki haarata - kogu Euroopa keelte päritolu ei saa ühekorraga seletada.

Miks see teile siis nii hõlpsalt selgus?

Tegemist on ühtse süsteemiga. Kui see üks peamine idee on käes, siis kõik asetub korraga oma kohale. Väga oluline on otsida vastuseid geneetika abil ja mõista, et toimub keelte vahetumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles