Lahkus priimabaleriin Helmi Puur

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusooper Estonia kinnitusel lahkus eile 80-aastasena baleriin ja ballettmeister-repetiitor Helmi Puur.

Helmi Puur (aastast 1968 Helmi Kiik) sündis 20. detsembril 1933 Tallinnas. Aastatel 1946-1950 õppis ta Tallinna Balletikoolis ning 1953. aastal lõpetas ka Leningradi A. Vaganova nimelise balletikooli.

Helmi Puuri abikaasa oli kirjanik Heino Kiik.

Aastatel 1953-1955, 1958-1960 ja 1964-1966 on Helmi Puur olnud Estonia solist ja aastast 1966 õpetamisega tegelev ballettmeister-repetiitor. Ta on muuhulgas tantsinud luigeprintsessi balletis «Luikede järv» (1954).

Klassikalise tantsu väljapaistva meistrina lõi ta lisaks Odette-Ottilie kaksikrollile «Luikede järves» terve rea unustamatuid lavarolle ballettides «Ebapeig» (Beatrice Rasponi), «Tiina», «Bahtšisarai purskkaev» (Maria), «Esmeralda», «Chopiniana» (Sülfiid), «Straussiana» (Armastatu), «Giselle», «Romeo ja Julia» (Julia) ning esitas kontserdiprogrammis kaunilt ja stiilselt Saint-Saëns’i «Luike».

2010. aastal tõi koreograaf Dmitri Harchenko Tallinnas Kumu auditooriumis välja lavastuse «Vestlus Luigega». Laval oli korraga kolm eri aegadel Luike tantsinud baleriini: sel hetkel 76-aastane olnud Helmi Puur, Kaie Kõrb ja Galina Lauš.

Helmi Puurile anti 2001. aastal Valgetähe III klassi teenetemärk.

Helmi Puuri sõbrad ja kolleegid mäletavad teda kui lummavalt siirast, südamlikku ning andekat kunstnikku, kes tõi ta balletikunstile arvukalt uusi sõpru. Helmi Puuri looming kuulub eesti teatrikunsti kõige säravamate lehekülgede hulka.

Helmi Puuri ärasaatmine on laupäeval, 12. juulil Tallinna Jaani kirikus: kell 16.30 hüvastijätt lahkunuga, kell 17.00 ärasaatmine. Muldasängitamine Metsakalmistul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles