Lahkus näitleja Helle Kuningas

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Kuninga viimaseks rolliks Pärnu teatri laval jäi Elsbet “Nähtamatus majas”.
Helle Kuninga viimaseks rolliks Pärnu teatri laval jäi Elsbet “Nähtamatus majas”. Foto: Ants Liigus

Reedel suri Endla teatri näitleja Helle Kuningas.

Helle Kuningas 10.06.1949 - 10.10.2014

Helle Kuningas on mänginud rohkem kui sajas lavastuses. Üheks legendaarsemaks rolliks oli Koidula majamuuseumis mängitud Koidula roll lavastuses «Vaimude tund Jannseni tänaval».

«Tõesti, rolle on olnud seinast seina,» tunnistas Helle Kuningas viis aastat tagasi Pärnu Postimehele antud intervjuus. «Naisi olen mänginud nii noori kui vanu, nii rikkaid kui vaeseid. Meest mänginud ma vist pole. Püha taevas, ma ikkagi olen! (Mõtleb pingsalt.) Portugali sadamakaptenit Raivo Trassi «Kihnu Jõnnis»».

Küsimusele, kas Helle Kuningal on mõni roll, millest ta on unistanud, vastas näitleja toona: «Täitumata unistusi mul pole, sest õnneks on mul jätkunud aru mitte unistada konkreetsest rollist. Need osad, mis on, tuleb teha endale söödavaks ja huvitavaks. See pole alati kerge.

Unistuste rolli pole mul olnud. Milleks luua illusioone ja oodata mõttetult? See sööks mind ennast seestpoolt. Mängin seda, mis elu kätte annab ja rõõmuga. Ma pole pidanud ühte tüüpi tegelasi mängima, nagu noortega tihti juhtub. Rabelesin sellest varakult välja, sest pistsin kisama, et mul on neist helesinistest rollidest kõrini. Tegin kõva häält ja siis hakkasid vähe värvilisemad tööd tulema.»

Helle Kuningas töötas Endlas alates 1968. aastast. Pärnu Postimehele 2009. aastal antud intervjuus rääkis Helle Kuningas, et talle meeldib lugeda raamatuid ja kirjutada käsitsi kirju, tema saab väga hästi hakkama arvuti ja elektronpostita. «Endlas teatakse, et ma ei taha saada sünnipäevaõnnitlusi mobiilile. Tahan elus kaarti, mille inimene on oma käega valinud ja kirjutanud. Siis mul on tunne, et suhtlen inimesega.»

Kolleegid iseloomustasid Helle Kuningat kui omapärase huumorimeelega ja südamlikku inimest.

2012. aasta kevadel esietendunud Andres Noormetsa lavastus «Nähtamatu maja» jäi Helle Kuningale Endla teatris viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles