Kirjanikud ja kunstnikud saavad tänasest riigipalgale kandideerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriministeerium lansseeris täna kunstniku ja kirjaniku palga pilootprojekti ning Eesti Kunstnike Liit ja Eesti Kirjanike Liit kuulutasid välja kunstniku ja kirjaniku palga konkursid.

Tänasest saab kandideerida juba kunstniku ja kirjaniku palgale, kinnitati tänasel pressikonverentsil. Kandideerida saab 30. novembrini ning jaanuaris peaks selguma, millised kunstnikud ja kirjanikud hakkavad riigilt palka saama.

Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv ütles, et on üsna levinud arusaam kunstnike ja kirjanike tööst, et see on amet, mida saab muude tööde kõrvalt pidada. Nii see siiski Sinijärve sõnul pole.

Sinijärve sõnul on ka teistes riikides kunstnikele ja kirjanikele sarnane riigi tugi olemas. Sinijärv näeb, et see aitaks ka meie kunstnikke ja kirjanikke keskenduda rohkem loometööle. «Loodan, et see annab neile pikaajalise kindluse, et nad saavad teha seda, mida nad teevad kõige paremini ja ei pea seda tegema poole jõuga.»

Loomeinimene peab kirjutama avalduse ja andma ülevaate oma tegevusest. Mida detailsem see saab olema, seda parem. Avaldusi hindavad ekspertkomisjonid, kelle koosseisud veel selguvad.

«Kindlasti on raske esimest viit inimest välja valida, tegemist on väga vastutusrikka tegevusega kogu algatuse tuleviku suhtes, aga küll me hakkama saame,» lisas Sinijärv.

Ette ei kirjutata teemasid ega nõuta ka ülitäpset aruandlust. Sinijärve sõnul oskavad loovisikud ise väga täpselt kirja panna, mida nad teevad. «See on tavapärane praktika lähimaades, et hoitakse oma isiklik arhiiv ja kroonika korras, et seda esitada, kui sul peaks tarvis minema.»

«Professionaalne kunstnik vajab kindlustunnet, mispärast tundub see samm väga loogilisena,» ütles Eesti Kunstnike Liidu president Vano Allsalu.

Kandideerida saab kuraator, kunstnik, kunstiteadlane või kriitik, kes ei pea olema loomeliidu liige, kinnitas Allsalu. «Eeldatakse olulist panust.»

Kirjaniku palgale saab kandideerida kirjanik või tõlkija.

Oluline on kolme aasta loometöö plaan, usutavus, motivatsioon, loovisiku senine tegevus. Kunstnik annab kord aastas aru loomeliidule oma tegudest. Loomeliit esitab neid kokkuvõtteid ministeeriumile ja kannab vastutust, et rahastamine oleks eesmärgipärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles