Kunstiakadeemia ja Priit Pärna teed lähevad lahku (9)

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pärn
Priit Pärn Foto: Toomas Huik

Eesti Kunstiakadeemia animatsioonitudengid on ärritunud ja planeerivad ülelinnalisi protestiaktsioone, kuna õppejõud Priit Pärn ei osutunud ülikooli nõukogu viimasel koosolekul ainsa kandidaadina valituks vabade kunstide animatsiooniosakonna juhatajaks ja professoriks. 

Nõukogu liikmetest 16 olid Pärna vastu, viis tema poolt. Üllatav on fakt, et Pärn valiti  nimetatud ametitesse juba 2014. aastal viieks aastaks.

«Vabade kunstide osakonna dekaan Andres Tali tegi ebaausaid trikke, mille tulemusena nõuti, et kandideeriksin uuesti sama nõukogu ees, kes mulle juba viieaastase mandaadi andis. Vastu tulles tudengite soovidele ma kandideerisin, kuid ei osutunud valituks. Tsiteerides härra rektori telefonikõnet, «ei valitud mind seetõttu, et minu õpetussüsteem on kitsarinnaline ja kapseldunud ning ei suhestu kaasaegse kunstiga»,» rääkis Priit Pärn Postimehele. «Ühtlasi ei pikendata minu abikaasa Olga Pärna lepingut, keda on kogu aeg käsitletud vaid kui minu abikaasat, mitte aga kui kunstnikku ja armastatud õppejõudu.» 

EKA rektor Mart Kalm ütles, et tema telefonikõnest Pärnale on pisut valesti aru saadud. ««Kitsarinnaline» on valesti kuuldud, «kitsalt koolkondlik» oli see lause. See oli minu personaalkõne lohutuseks mitte tagasivalitud professorile, kellele pidin vajalikuks kaarte avada, see info ei oleks pidanud jõudma ajakirjandusse,» ütles Kalm.  

Dekaan Andres Tali kinnitas, et kaks aastat tagasi Pärn tõepoolest valiti animatsiooniosakonna juhatajaks ja professoriks. «Seejärel toimusid tavalised palgaläbirääkimised, mille käigus kerkis üles Priit Pärna erisoov, et tema abikaasaga sõlmitaks külalisdotsendi leping. Aga akadeemilises maailmas kuulutatakse vabad töökohad välja ja täidetakse avalike valimiste kaudu, kedagi ei panda ametisse. Paljuski finantsküsimuste tõttu ei näinud me võimalust viis aastat lisapalgakoormust kanda. Nii Pärna kui tema abikaasaga sõlmiti kaheaastased lepingud. Kui keegi sellest kuidagi valesti aru sai, on see lihtsalt möödarääkimine, mitte alatu trikitamine,» sõnas Tali.

Pärn ei ole aga rahul sellega, mismoodi nõukogu asju ajab.

«Ma kandideerisin, mul olid nägemus ja portfoolio ehk see, mida saab hinnata. Mu kõrval ei olnud kandidaati, mind lasti lihtsalt põhja. Nüüd teeb dekaan Tali ettepanekuid ja peab läbirääkimisi nendega, kes ei kandideerinud. Kui keegi neist on nõus, määrab rektor nad ametisse. Alatu käitumine, sest miks ei tehtud neile ettepanekut koos minuga kandideerida? Oleks olnud valik minu ja nende vahel ning kui nende visioon oleks olnud nõukogu arvates parem, oleks kõik olnud korrektne. Praegune olukord on aga demokraatiast üpris kaugel,» on vanameister nördinud.

Tudengitel on segase loo taustast hoopis oma arusaam. Nende esindaja, animatsiooniosakonna kolmanda kursuse tudengi Mari Kivi väitel tegid kunagine rektor Signe Kivi ja dekaan Andres Tali Pärnale kaks aastat tagasi, pärast valituks osutumist, ettepaneku anda kaheks aastaks osakonna juhtimine hoopis Ülo Pikkovile. «Selle põhjuseks oli Pärna soov töötada koos oma abikaasaga. Rektor ja dekaan tegid ettepaneku kaks aastat katsetada, kas selline perekondlik koostöö toimib. Pärn võeti tööle professorina ja tema abikaasa poole kohaga. Nüüd oleks võinud rektor Pärna lihtsalt ametisse kinnitada, aga ta ei teinud seda,» rääkis Kivi.

Kivi sõnul on suur osa välistudengitest tulnud animatsiooniosakonda õppima just Priit Pärna pärast. «EKA animatsiooniosakonnas on tekitatud olukord, kus väga hästi toimiv süsteem lõhuti ära ja midagi uut pole asemele pakutud. Koolkondi ja stiile on maailmas palju. Aga meie oleme tulnud just Priit Pärna käe alla õppima tema stiili pärast. Me näeme, et Priidu süsteem ja õpetus toimivad väga hästi, miks see meilt ära võetakse?» on ta nõutu. «Tudengite filmid võidavad festivalidel auhindu, see tõestab ju hästi toimimist. Pealegi, mitte keegi ei tuleks teisest maailma otsast halli põhjamaa linna lihtsalt ühte kooli. Siia tullakse põhjusega.»

Kivi teatel on sügisel kooli õppima tulevast üheksast tudengist paar juba teatanud, et loobuvad. «Nad teadsid, et alustavad õpinguid Priit Pärna juhendamisel, kool on neile küll teada andnud, et Pärn ei jätka, kuid tegi seda muu informatsiooni sees ühelauseliselt, jättes põhjendamata, miks,» väidab ta.

Kivi sõnul on tudengid mures, mis saab edasi, sest filmid on pooleli ja juhendajate vahetumine on tõsine löök. «Saame aru, et praegused juhendajad ei jätka, aga me tahaksime teada, kes siis nende asemele tulevad. Meil on plaanis neljapäeval rektoriga kohtuda ja need küsimused esitada. Lisaks planeerime protestiaktsioone, näitusel TASE on magistrantide tööde juures korjanduskastid «Soovime palgata Priit Pärna», kavatseme oma hüüdlausetega plakateid riputada üle kogu linna, kirjutame nõukogule, et oleme otsuses pettunud, kuigi saame aru, et meie ei saa otsustada.» Üllatuslikult tuleb tema jutust välja ka see, et tudengid on nõukogule juba ühe kirja kirjutanud. «Koolis liikusid ammu enne nõukogu koosolekut jutud, et nii võib juhtuda, nagu juhtus. Siis kogusime 49 allkirja ja saatsime nõukogule Priitu toetava kirja. Praeguseks oleks seal palju rohkem allkirju,» rääkis Kivi. «Rektor kutsus meid seejärel välja ja kinnitas, et soovib Pärna jätkamist. Aga soovib meile pakkuda ka midagi muud.» 

Rektor Kalmu sõnul ei mõista tudengid, kuidas toimub õppejõudude valimine. «Tegemist on ju nõukogu salajase hääletusega, mida on ka minul raske kommenteerida. Kuidas kandidaate enne hääletamist omavahel kommenteeritakse, on ju konfidentsiaalne, seda ei saa ajakirjandusega jagada. Nõukogus on professorite, administratsiooni ja tudengite esindajad, nagu seadus ette näeb. Mida ma teha saan, kui see nii läheb,» ütles ta.

Dekaan Tali lisas, et praegu on kooli prioriteet tagada tudengitele õpingute jätkumine. Kalm avaldas lootust, et koolil õnnestub Pärnaga jõuda siiski kokkuleppele, et magistriõppes minnakse järgmisel aastal lõpuni.  «Samal ajal tegeleb dekaan aktiivselt animaatoritega, et leida tema asemele uus õppejõud. Lisaks on meil plaanis nõukogu järgmisel koosolekul valida Pärn emeriitprofessoriks,» ütles ta.

Pärn ütles Postimehele, et seda kohta ta vastu ei võta. «Mind üritatakse ära moosida 211 euro eest kuus. Lisaks kuuluksin siis endiselt EKA suurepärasesse perre ja vastavalt eetikakoodeksile ei tohiks rääkida midagi negatiivset. Seda kohta ma vastu ei võta. Me (Pärn ja tema abikaasa Olga – K. E.) oleksime nõus jätkama juhul, kui dekaan Tali astub tagasi ja tunnistab, et on käitunud ebaeetiliselt,» ütles Pärn.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles