Raadi lennukiangaaris läheb küberpungiks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nornide mängud» Raadi lennukiangaaris
«Nornide mängud» Raadi lennukiangaaris Foto: Must Kast

Pühapäeval, 3. juulil kell 19 avaneb Tartus, Raadi lennukiangaaris fantaasiaküllane tulevikumaailm. Eesti noorim teater – Must Kast etendab nädala jooksul Jaanika Juhansoni küberpunklavastust «Nornide mängud». Jõulise autorilavastuse aluseks on Eestis seni teatritekstina kasutamata vanaskandinaavia eepos «Vanem Edda».

Originaalteksti kirjutas koostöös näitetrupiga lavastaja Jaanika Juhanson. «Rõhuasetus on mõnevõrra tavatu – lood minevikuhämarusest on tõstetud düstoopilisse tulevikuruumi, virtuaalmängude maailma,» selgitab lavastaja kirgliku ja haarava loo raami. «Kõrgtehnoloogilise, kuid rusustunud elukeskkonna ääremaadel peidavad kolm noort naist end inimkatseid tegeva Labori eest. Mängude maailm saab aga nemad ja seikleva häkkerist noormehe kätte ning nüüd jääb loota vaid iseendale. Keskseks tõuseb küsimus, kas ses ebakindlas maailmas on siirad inimtunded üldse võimalikud. Kas hirm ja mänguhasart purustab sõpruse? Või peaksime me kõik õppima uuesti armastama?»

«Vanema Edda» värvikat tegelasgaleriid kehastavad 6 noort näitlejannat – Kaija M Kalvet, Jaanika Tammaru, Birgit Landberg, Laura Niils, Liina Leinberg, Fatme Helge Leevald (Teater Endla). Neljas erinevas meesosas on Kaarel Targo. Visuaalselt haarava keskkonnateaterliku lavakujunduse ja ulmelised kostüümid on loonud lavastuskunstnik Sander Põldsaar. Avara angaari täidab tumedate dubihelidega Def Räädu produtsent ja elektronmuusika looja Gee. Heli- ja valgustehnikat haldab tehnikajuht Sten Arvi.

Lavastuse autor-lavastaja Jaanika Juhanson on Musta Kasti näitlejate endine õppejõud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiast teatrikunsti erialalt. «Nornide mängud» on nende esimene koostöö täismahulise lavastuse formaadis professionaalses teatris. Jaanika Juhanson on vabakutseline lavastaja, kes on lavastanud Rakvere Teatris, NUKUs, Ugalas, Kanuti Gildi SAALis jm. Juhanson on Eesti esimese pimedate ja vaegnägijate teatri – Terateatri kunstiline juht ja Eesti Lavastajate Liidu esimees.

Must Kast on noorte näitlejate ja lavastajate, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti 10. lennu vilistlaste rajatud teater, mile nad rajasid juba viimasel ülikooliaastal. Lõppeval hooajal - esimesel pärast ülikooli lõpetamist - esietendus teatril 10 uuslavastust, mida külastas Tartus ja mujal Eestis ligi 9000 pealtvaatajat. Teater tegutseb statsionaarselt Tartus, Genialistide Klubi majas. Must Kast kui lavatüüp on midagi sellist, mis on avatud kõigile võimalustele – kus teatriime võib sündida millest iganes.

«Sellesse me usumegi – vormipiiranguteta maagia sündi,» sõnastavad noored teatritegijad on põhimõtte. «Usume teatrisse, mis ei manifesteeri end sõnades, vaid tegudes, teatrisse, mis kasvab koos oma publikuga, teatrisse, mis kunstilisi allahindlusi tegemata võiks kõnetada igaüht.»

Toetavad Tartu linn, Eesti Kultuurkapital ja Hasartmängumaksu Nõukogu

Etenduspaika pääseb jalgsi kesklinnast 20 minutiga - tuleb kõndida Roosi tänava lõppu ja pöörata paremale esimesse lennukiangaari (Roosi 83, viidad üleval).

ETENDUSED: 3/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10.juulil kell 19.00. 5.-10.juuli etendustele järgnevad arutelud trupi ja lavastajaga, mida modereerivad ja mille külalisteks on erinevad kultuuritegelased.

9.juuli etendus on viipekeelse tõlkega ja sellele eelneb lavaruumi tutvustus pimedatele ja vaegnägijatele. Etendusruum on ratastooliga hõlpsalt ligipääsetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles