Rahvusraamatukogus kuulutati välja mullused Eesti kauneimad raamatud

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võistlustele «25 kauneimat Eesti raamatut 2016» ja «5 kauneimat Eesti lasteraamatut 2016» esitati kokku 222 raamatut – vastavalt 175 ja 47. Ilusaimad trükised, mida iseloomustab terviklik disain, tüpograafia ja teostus, valis välja professionaalne žürii.

«Juhan Kuus. Inimlikkuse mõõt. 45 aastat dokumentaalfotograafiat Lõuna-Aafrikas»
«Juhan Kuus. Inimlikkuse mõõt. 45 aastat dokumentaalfotograafiat Lõuna-Aafrikas» Foto: Teet Malsroos

25 kauneima Eesti raamatu žürii esimees Andres Tali kommenteeris: «Tänavune konkurss läheb ilmselt ajalukku kui tavaline ning pikaajalisi tendentse kirjeldav: natuke on suurenenud raamatute väljaandjate arv; konkursile esitatakse jälle pisut rohkem raamatuid kui eelnevatele; taas on esitamata jäänud mõni seda vääriv raamat ja esitatud mõni selline, mida poleks pidanud. Nagu eelnevatel aastatel, selgitas žürii võitjad salajase hääletuse teel, olles teoseid eelnevalt arutanud ning analüüsinud. Ja nagu alati, on diplomitega väärtustatud teosed kompromiss žüriiliikmete seisukohtade vahel, kuna kultuuris on hindamine ikkagi subjektiivne... Seetõttu ei maksa seda kõike võtta kui absoluuti, sest maailm (ja kultuur selle sees) on mitmekesine. Kuid professionaalsus jääb.»

Rein Raud «Unelindude rasked saapad». Kujundaja: Asko Künnap, kirjastaja: Näo Kirik, trükikoda: Printon
Rein Raud «Unelindude rasked saapad». Kujundaja: Asko Künnap, kirjastaja: Näo Kirik, trükikoda: Printon Foto: Teet Malsroos

Viie kauneima Eesti lasteraamatu žürii esimehe Viive Noore sõnul on Eesti lasteraamatul kuldaeg ja valikut teha raske. Noor rõõmustas: «Eesti lasteraamatuillustratsiooni iseloomustab käekirjade ja stiilide paljusus. Võib leida dekoratiivsemat laadi, võib leida õrnemat ja nüansirikkamat. On huumorit, on fantaasiat. On palju andekaid isikupärase käekirjaga kunstnikke. Kes jätkab tuntud headuses, kes eksperimenteerib. Alati leidub mõni üllataja.»

Ilusaimate raamatutega saab tutvuda alates 9. veebruarist peanäitusesaalis, kus on lisaks eksponeeritud Eesti Kirjastuste Liidu liikmete menuraamatud 2016. Näitus on avatud 4. märtsini.

Urmas Viik, Kadri Tüür «Muhu inglid». Kujundaja: Urmas Viik, kirjastaja: Post Factum, trükikoda: Greif
Urmas Viik, Kadri Tüür «Muhu inglid». Kujundaja: Urmas Viik, kirjastaja: Post Factum, trükikoda: Greif Foto: Teet Malsroos

Ka sel aastal saavad kõik lugejad kauneimate raamatute seast oma lemmiku välja valida Rahva Raamatu ja Apollo suuremates raamatupoodides ning näitusel rahvusraamatukogus. Hääletus kestab 5. märtsini. Hääletanute vahel loositakse välja raamatupoodide kinkekaardid. Võitjad kuulutatakse 15. märtsil rahvusraamatukogu ja Eesti Kirjastuste Liidu veebilehtedel (www.nlib.ee ja www.estbook.com). Võitjatega võtavad korraldajad ühendust.

Konkursi «25 kauneimat Eesti raamatut 2016» žürii:

Andres Tali (esimees), Tiiu Pirsko, Heino Prunsvelt ja Endla Toots (Eesti Kujundusgraafikute Liit), Kadi Kiipus (Eesti Rahvusraamatukogu), Tauno Vahter (Eesti Kirjastuste Liit), Gunnar Kalajas (Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit) ja külalisliige Markus Itkonen Soomest.

Konkursi «5 kauneimat Eesti lasteraamatut 2016» žürii:

Viive Noor (esimees), Priit Rea, Jüri Mildeberg ja Piret Mildeberg (Eesti Kujundusgraafikute Liit), Tiina Mariam Reinsalu ja Enno Ootsing (Eesti Vabagraafikute Ühendus), Kadi Kiipus (Eesti Rahvusraamatukogu), Ülle Ergma (Eesti Kirjastuste Liit) ja Helena Nagelmaa (Eesti Lastekirjanduse Keskus).

Kauneimate raamatute konkursse korraldavad Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Kirjastuste Liit, Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Lastekirjanduse Keskus ning Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles