Lahkus metallikunstnik Salme Raunam

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taas sai põleng alguse lõpuni põlenud küünlast.
Taas sai põleng alguse lõpuni põlenud küünlast. Foto: Peeter Langovits.

88. eluaastal läks ootamatult manalateele eesti metallikunsti

grand old lady

, 1946-1989 Eesti Kunstiakadeemias metallieriala professor, 1951. aastast Eesti Kunstnike Liidu liige ja aastast 2002 auliige, professor emeritus Salme Raunam.

40 õppeaasta jooksul koolitas ta ligi 200 õpilast, kellest silmapaistvamatest on
saanud eesti rakenduskunsti raudvara, selgub Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Metallikunstnike Liidu, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia ühisest järelhüüdest. 

Kunstniku üle viie aastakümne kestnud loomingulise tegevuse paremik oli viimati suurejooneliselt eksponeeritud 2002. aasta «Klassikute» sarja tagasivaatenäitusel tarbekunstimuuseumis, kus Salme Raunami seinapannood ja ehted oma kuulumist rahvusvahelisse tippklassi kinnitasid.

1973. aastal määrati talle kaelaehte «Bel canto» ja pannoo «Laevad tulevad koju» eest Kristjan Raua nimeline preemia, meie kõrgeim kunstipreemia.

Ka piiratud välissuhtluse aastakümnetel pälvis Salme Raunami looming tunnustust väljapool kodumaad - 1965. aastal Leipzigi messil, 1974. aastal Jabloneci konkurss-näitusel.

Kunstniku vasknõud ja rahvusliku lillkirjaga tarbevormid ning põhja-ja idarahvaste ornamendimotiividega kohrutatud ehted kaunistavad muuseumivitriinide kõrval ka sadu kodusid.

Kunstnikkond langetab pea ja leinab alati sõbralikku ja abivalmist kolleegi. Salme Raunami ärasaatmine toimub 26. novembril kell 15.30 Pärnamäe krematooriumis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles