Tiit Sukk luges ussisõnadest keele villi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähu «Mees, kes teadis ussisõnu».
Andrus Kivirähu «Mees, kes teadis ussisõnu». Foto: Mihkel Maripuu

Juba neljas eestlaste lemmikkirjaniku Andrus Kivirähki raamat on jõudnud CD-le: Tiit Sukk luges linti (loe: plaati) nii kriitikute kui lugejamasside pärjatud mulluse teose «Mees, kes teadis ussisõnu». Ussisõnad ilmusid kaheteistkümnel plaadil, kokku kestab lõbu neliteist tundi.


Näitleja Sukk tunnistas, et ehkki raamat talle väga meeldib ja kokkuvõttes oli töö mõnus, oli see põrgulikult raske. Just töö mahu tõttu, võttes umbes 40 tundi. «Pärast kolmandat päeva lugemist avastasin, et mul on keel hammaste puutumise koha pealt natuke villis ja valus,» rääkis Sukk.

Kuna näitleja Sukk ise plaati üle kuulanud ei ole, ei tea ta öelda, kas tulemus rahuldab. «Aga loodan, et see, mida Kivirähk kirjutas, tuleb sealt välja. Muu mu ülesanne polnudki.»

Uus lastekas

Nädal tagasi jõudis aga letile Kivirähki lastekas «Sirli, Siim ja saladused», neljal plaadil ja Sepo Seemanni esitluses. Varem on heliketastel ilmunud «Ivan Orava mälestused ehk minevik kui helesinised mäed», viis plaati Andrus Vaariku häälega ning «Rehepapp» Aarne Üksküla esituses kuuel plaadil. Andrus Kivirähki plaadid on välja andnud kirjastus Varrak.

Üldiselt jäävad audioraamatud esialgu marginaalsemaks kõrvalvõimaluseks «päris» raamatute kõrval. Näiteks «Rehepappi» on tehtud 2000 eksemplari; «Ivan Orava» ja «Ussisõnade» plaate on trükitud 1500 ja «Sirli, Siim ja saladused» tuhandese trükiarvuga.

Arvud on küll võrreldes enamiku eesti autorite läbimüüki arvestades megad, aga Kivirähki enda raamatute trükiarvud on tavaliselt viiekohalised – ainuüksi esimesel aastal müüdi «Ussisõnu» 24 000 raamatut, mis tegi sellest 2007. aasta menukite edetabeli kuninga.

Siiski marginaalne osa

Tiia Laul Apollo Raamatutest nentis, et ehkki 2006/2007. aastal oli audioraamatute kasv kahekordne, moodustavad need raamatuturust marginaal­se osa. «Kuid ühe eduka, näiteks äsja ilmunud Kivirähki raamatu müük võib hakata mõjutama kogu valdkonda,» lisas Laul.

Laul rääkis, et eelmisel aastal oli audioraamatute vallas täielik muinasjuttude aasta – menukamad teosed olid Ajakirjade Kirjastuse välja antud eesti, prantsuse, vene ja jaapani muinasjutud, kõik Aarne Üksküla loetud. 2008 on aga Kivirähk puhta töö teinud.

Et audioraamatute hinnad on kõrged, võib neid nimetada lukskaubaks, mis massidesse minema ei peagi, makstes tavaraamatust poole rohkem.

Näitlejatehäälsed «Ussisõnad» maksavad Apollos 495, «Rehepapp» ja «Ivan Orav» 349 ning «Sirli...» 295 krooni.

AUDIORAAMAT
Andrus Kivirähk
«Mees, kes teadis ussisõnu»
Loeb Tiit Sukk
12 plaati, kestus 14 tundi
Varrak, 2008

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles