Jaan Krossi kirjandusauhinna saab Jüri Hain

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Hain.
Jüri Hain. Foto: Peeter Langovits

Kirjamees Jüri Hain saab täna Jaan Krossi auhinna «Väikese Wiiralti-raamatu» ja artiklikogu «Raamatulehitseja» eest.

Jüri Haini kunsti- ja kirjandusloolised uurimused esindavad üht praegusel ajal kahjuks üha haruldasemaks jäävat voorust: keskendunud, peaaegu kinnismõttelist faktijahti, tahet ülesvõetud jäljerada pidi lõpuni minna. Aga seejuures suudab uurija ka oma nina ülesvõetud jälgedest kõrgemale tõsta, et vaadelda laiemat kultuuriloolist maastikku, iseäranis kirjanduse ja kunsti seoseid, rääkis Jaan Krossi Sihtasutuse juhataja Tõnis Arro.

Auhind antakse üle pidulikul koosolekul, mis algab täna Kirjanike Maja saalis kell 16. Traditsiooniliselt esineb laureaat sel puhul ka pikema kõnega.

Sõna saab ka auhinnakomisjoni esimees Jaan Undusk, laureaadiga vestleb Jaak Kangilaski. Auhinnaks on metallikunstnike Kristiina Lauritsa, Eve Margus-Villemsi ja Piret Hirve poolt ainueksemplarina valminud auplaat Jaan Krossi autograafiga ja rahaline preemia 1500 eurot.

Jaan Krossi kirjandusauhinna asutasid kirjaniku pärijad, et tunnustada igal aastal Jaan Krossi sünniaastapäeva eel väljapaistvat saavutust mõnes Jaan Krossi loometegevusega seotud valdkonnas: ilukirjandusliku proosa, luule, draama, esseistika, kultuuriloo või tõlke alal.

Valiku langetatab komisjon koosseisus Jaan Undusk (esimees), Kristiina Ross, Mati Sirkel, Toomas Haug ja Märt Väljataga.

Jaan Krossi kirjandusauhind on varem omistatud Ain Kaalepile koondkogu «Muusad ja maastikud» eest ja Mats Traadile jõgiromaani «Minge üles mägedele» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles