Narva kolledži uus hoone on põneva sisekujundusega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme avatakse pidulikult Tartu Ülikooli Narva kolledži ammuoodatud uus maja, mille sisekujunduses on realiseerunud ideed barokist, Indiast ja isegi kanalast ning kasutatud on palju naturaalseid materjale.

Sisekujunduse on projekteerinud Hannes Praks Stuudio.

Kolledži sisekujunduse muudab eriliseks tõik, et esmakordselt Eestis on niivõrd mastaapse avaliku hoone –  suurust üle 4000 ruutmeetri - siseviimistluses kasutatud klassikalist lubikrohvi ja värvimuldadega toonitud lubivärvi. Sisearhitekt Hannes Praksi sõnul on looduslikke viimistlusmaterjale seni kasutatud enamasti eramuehituses ja väiksemates butiikhotellides.           

«Looduslikud materjalid on keskkonnasõbralikud, aga ka inimesele tervislikud,» kommenteerib Hannes Praks. «Oleme tundnud ilmselt kõik, kuidas mingi klassiruum või konverentsisaal võib olla väsitav, õhu kvaliteet on vaimse töö juures ju äärmiselt oluline. Lubikrohv ja –värvid lasevad majal kenasti hingata, reguleerides niiskustaset ja hoides ära müüri- ja krohvikahjustused, nagu ka seentekolooniad. Kahjuks ei osata meil suurobjektide ehitamisel neid momente hinnata ja siinkohal pean ma tänama Narva Kolledži juhtkonda usalduse ja avatuse eest, et niivõrd «eksootiline» idee sai teoks.»

Narva kolledži puhul räägib lubja kasuks ka ajalooline taust. Kui hoone imposantne fassaad suhtleb Narva kadunud vanalinnaga läbi vormi, siis sisearhitektuuri instrumentideks olevad viimistlusmaterjalid on valitud nii, et need võinuks vabalt olla kasutusel ka Narva 1944. aastal hävinud baroksetes hoonetes. Võib väita, et käiku läksid tolleaegsed moevärvid ja –materjalid. Lubivärv aitab suurhoonesse ka hubasust luua.

Baroksed motiivid on kasutusel ka Narva kolledži ruumiviitade ja seinakellade kujunduses.

Inspireerituna India teedel vuravatest rikkalike maalingutega kaunistatud Tata veokitest ja Varanasi ghatide seintele käsitsi joonistatud reklaampiltidest on suurem osa ruumigraafikast seinale maalitud - ja seda nii-öelda kontrollitult väriseva käega, et välistada kleebistele iseloomulikku anonüümsust.

Ootamatu täiendusena nn barokk-Indiast inspireeritud graafikale leiab hoones spetsiaalselt Narva kolledži jaoks disainitud ja Hiina tehastes toodetud LED-projektorid, mis projitseerivad põrandale ruumide funktsioone kajastavaid piktogramme.

Lahendus on juba tekitanud segadust koristajate seas, kes on üritanud põrandal olevat punast WC-märki mopiga ära puhastada.

Hoone hoogsa arhitektuurse osa autorid on Katrin Koov, Indrek Peil ja Siiri Vallner. Sisekujunduse taga seisavad lisaks Hannes Praksile ka Kadri Tamme, Kristjan Holm, Liisi Murula, Toomas Pääsuke, Ahti Grünberg, Daniel Marius Reisser ja Helen Sarapuu. Maja ehitas YIT Ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles