Kaunite kunstide nõukojas arutati loovisikute ja loomeliitude seadust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Sven Tupits/Fotogeen/TV3

Täna kohtus kultuuriminister Laine Jänes kaunite kunstide nõukojaga, põhiteemana arutati loovisikute ja loomeliitude seaduse muudatusi.

Kultuuriminister andis ülevaate ministeeriumis kavandatavate loovisikute ja loomeliitude seaduse muudatuste kohta. Seadusemuudatused puudutavad peamiselt loovisikute sotsiaalseid tagatisi ja neid muudatusettepanekuid tutvustas minister eile ka riigikogu sotsiaalkomisjonile, kus need heaks kiideti, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Olulise kavandatava muudatusena tõi minister välja loometoetuse maksmise kuni aastani, praegune seadus võimaldab maksta toetust kuni pool aastat.

Kultuuriminister ütles, et muutmist vajab seegi seadusepunkt, mille alusel ei tohi vabakutseline loovisik omada mingisugust sissetulekut perioodil, mil ta saab 6-kuulist loometoetust.

«Loometoetuse saamise perioodil peab olema isikule lubatud tulu saamine seaduses määratletud allikatest. Loovisik saab praktikas enamasti tulu, mis ei ole suur ja seegi pole korrapärane, nii ei tähendaks tulu saamine kohest loometoetuse katkemist,» selgitas minister Jänes.

Loomeliidud vaatavad enne seaduseelnõu lõplikku valmimist muudatused veelkord üle. Seadusemuudatused peaksid ministri hinnangul jõudma riigikogusse veel enne suve.

Minister Jänes andis nõukojale ülevaate ka niinimetatud protsendiseaduse eelnõu ehk kunstiteoste sihttellimise väljatöötamise kohta, mis lähiajal valmib.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul läheks avaliku sektori poolt rahastatud investeeringu uusehitistelt või rekonstruktsioonilt üks protsent kunstile, mille eest tellitakse või ostetakse kunstiteoseid.

Samuti pöördus minister kõigi loomeliitude poole osaleda järgmisel aastal toimuva lugemisaasta programmi ettevalmistamisel.

Tänasel kaunite kunstide nõukoja koosolekul osalesid interpreetide liidu, arhitektide liidu, sisearhitektide liidu, teatriliidu, kunstnike liidu, disainerite liidu, rahvusringhäälingu, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Tartu Ülikooli esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles