PÖFFil on osa filme tehniliste probleemide tõttu subtiitriteta linastunud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Lokk.
Tiina Lokk. Foto: Peeter Langovits

Pimedate ööde filmifestivali (PÖFF) direktor Tiina Lokk esines täna pöördumisega, milles selgitas, et osadel linastustel on filmidelt puudunud subtiitrid, kuna korraldajad ei saa nende olemasolu eelnevalt kontrollida.

«Oleme olnud tunnistajateks mitmetele seanssidele, kus kinoseansi peategelaseks pole mitte film, vaid tõrkuv tehnika,» ütles ta ja jätkas, et filmifestivalid üle maailma on alati olnud tehnika viimase sõna testpolügoniks.

«Tänavuse festivali levinuim digiformaat DCP, mille abil näitame kahte kolmandikku festivali filmidest, on aga esimestel festivalipäevadel toonud kaasa unetuid öid festivalimeeskonnale ja kurbi kogemusi publikule,» tõdes Lokk.

Ta selgitas, et DCP-l linastuvate filmide puhul on peamiseks probleemiks see, et kuna digikandjal film on levitaja poolt piiratud ettemängimiseks vaid konkreetses kinosaalis konkreetsel ajal, puuduvad festivalikorraldajal praktiliselt võimalused veenduda näiteks selles, kas filmi subtiitrid vastavad väljareklaamitule.

«Juhtumid, kus vaatajad on võõrkeelse filmi puhul tõlketa jäänud, ongi tulenenud sellest, et filmilevitaja poolt meile usaldatud info filmi subtiitrite kohta ei vasta tegelikult sellele, mis on meile saadetud DCP-l,» ütles Lokk.

Ta lisas, et sarnaste probleemidega on silmitsi seisnud ka mitmed teised maailma filmifestivalid, sealhulgas menukas Toronto filmifestival Loki sõnul on tänaseks lahendused leitud ja korraldajad loodavad, et edaspidi PÖFFi külastajaid ebameeldivad üllatused ei oota.

«Vabandan sügavalt inimeste ees, kes on juba pidanud PÖFFiga seoses negatiivsete kogemuste osaliseks saama. Tänavu, kui programm on tõepoolest eriliselt hea, oleks mul väga kahju, kui me ei suudaks pakkuda ka tehniliselt tipptaset,» ütles Lokk. Ta lisas, et tehniliste probleemide tõttu pettunud külastajad on oodatud kompensatsiooniks uut piletit küsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles