Ernesaksa fondi peastipendiumi saab Aarne Saluveer

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Saluveer.
Aarne Saluveer. Foto: Ants Liigus

Gustav Ernesaksa Fondi tänavuse koorimuusika peastipendiumi saab dirigent Aarne Saluveer. Koorimuusika edendamise stipendiumi saab Eesti Meestelaulu Seltsi esimees Arvi Karotam ning õppestipendiumi noor dirigent Ilmars Millers.

Gustav Ernesaksa Fondi haldusnõukogu otsustas määrata 2012. aasta laulutaadi nimelise peastipendiumi karismaatilisele laulupidude dirigendile ja kunstilisele juhile, muusikapedagoogile ning väsimatule laste- ja noortemuusika edendajale Aarne Saluveerile pikaajalise ja väga tulemusliku töö eest Eesti kooriliikumise eestvedajana.

Gustav Ernesaksa Fondi haldusnõukogu esimees Ants Üleoja on veendunud, et kõik stipendiumi laureaadid on oma ala pühendunud asjatundjad, kelle tegevus toetab igati laulutaadi nimelise fondi tegevuse eesmärke. Üleoja sõnul on Saluveeri teeneid koorimuusika arendamisel raske üle hinnata.

«Aarne Saluveer on väga tegus ja tema tegevus on valdkonnale olnud väga vajalik. Arvi Karotam on olnud tuntud organisaator läbi aegade ja see, mida ta möödunud suvel Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevadel tegi, on otsekui kuldkrooniks tema kõikidele senistele tegemistele. Ilmars Millers on väga andekas poiss, kes juba täna on palju jõudnud ning tal on kindlasti ees suur tulevik koorijuhina. Soovin neile kõikidele helget tulevikku ja palju õnne!» ütles Ants Üleoja.

Stipendiumid antakse üle sel pühapäeval Estonia kontserdisaalis Eesti Kooriühingu juubelinädala klassikakontserdil «Mart Saar 130».

Aarne Saluveer on jõuliselt arendanud laste- ja mudilaskoore laulupidudel alates 1993. aastast. 2007. aastal X noorte laulupeo «Ilmapuu» kunstilise juhina sõlmis ta erakordselt sügavalt läbitunnetatud idee meeldejäävaks ning kauniks kunstiliseks tervikuks. Tema tööd iseloomustab avar pilk, jõuline haare ja alati uut otsiv mõttelaad. Tema koostatud kavad ei jäta kuulajaid kunagi ükskõikseks ning lähtuvad alati lapse harimise ja inspireerimise põhimõtetest.

Eesti Meestelaulu Seltsi esimees Arvi Karotami ettepanekul ja eestvõttel toimusid Tartus 15.–17. juunini suurejoonelised, kõrge kunstilise taseme ning silmapaistvalt hea korraldusega Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevad.

Noor andekas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kooridirigeerimise eriala üliõpilane Ilmars Millers on juba jõudnud näidata häid tulemusi, juhatades edukalt mitmeid kollektiive nii Eestis kui ka Lätis. Millers õpib kooridirigeerimise erialal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Toomas Kapteni juhendamisel. Millers on läti päritolu noor koorijuht, kes on  võitnud mitmeid mainekaid auhindu rahvusvahelistelt konkurssidelt. Alates 2010. aasta sügisest on Millers Tallinna Tehnikaülikooli Kammerkoori dirigent.

Gustav Ernesaksa Fond on asutatud 22. oktoobril 1993. aastal Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse, Eesti Kooriühingu, Eesti Meestelaulu Seltsi, Eesti Rahvusmeeskoori ja Eesti Muusikaakadeemia poolt.

Fondi eesmärk on jäädvustada Gustav Ernesaksa mälestust ning väärtustada koorimuusika alast tegevust. Fond annab igal aastal välja Gustav Ernesaksa nimelise koorimuusika peastipendiumi ja koorimuusika edendamise stipendiumi, mida rahastatakse Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ning SA Eesti Rahvuskultuuri Fond poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles