Ministeerium taotleb muuseumidele õigust suveniiralkoholi müüa

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu.
Kumu. Foto: Peeter Langovits

Kultuuriministeerium tegi ettepaneku muuta alkoholiseadust nii, et muuseumid saaksid õiguse müüa meenetena alkohoolseid jooke.

Ministeerium kirjutab oma ettepanekus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, et mitmed muuseumid on pöördunud kultuuriministeeriumi poole probleemiga, et kehtiv alkoholiseadus ei luba müüa muuseumipoes muuseumimeenena alkohoolseid jooke.

Nimelt on etendusasutuse, rahvamaja või muuseumi ruumides või territooriumil alkoholi jaemüük praegu alkoholiseaduse kohaselt lubatud vaid kohapeal tarbimiseks.

Kultuuriminister Rein Lang leiab, et muuseumimeenena müüdavate alkohoolsete jookide puhul ei ole tegemist lihtviisilise alkoholi edasimüügiga, vaid erikujundusega omatootega.

«Näiteks on Eesti Kunstimuuseumi poolt ette valmistatud erietiketid, kasutades kunstnik Aili Vindi teose reproduktsiooni viitega teose kuulumisele Eesti Kunstimuuseumi kunstikogusse,» kirjutab minister. Selle müügikohaks soovitakse ainult Kumu kunstimuuseumis asuvat muuseumipoodi.

«Nn muuseumiveiniga laiendatakse muuseumipoes pakutavate kaupade valikut Eesti Kunstimuuseumi kogude tutvustamise eesmärgil ka veinikultuuri austajatele,» leiab Lang.

Alkoholiseaduse vastuvõtmise ajal ei olnud muuseumipoed Eestis veel nii levinud ja teadlikult arendatud. «Tänapäevane muuseum on muu hulgas ka kultuuriettevõte, mille juurde kuulub enesestmõistetavalt ka kauplus,» põhjendab Lang.

Kultuuriministeeriumi hinnangul võiks alkoholiseaduses sätestada  muuseumidele alkohoolse joogi jaemüügi õiguse ilma kohapealse tarbimise piiranguta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles