NO99 näitlejad lendasid Hooandjas kogutud annetuste toel üle maailma laiali

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 projekt kultuuriürituste toetusplatvormis
NO99 projekt kultuuriürituste toetusplatvormis Foto: hooandja.ee

Teater NO99 kogus portaali Hooandja abil oma järgmise lavastuse valmimiseks vaja minevast summast suuremagi toetuse ning juba ongi enamik lavastuses kaasa löövatest näitlejatest sõitnud üle maailma laiali.  

«Projekt algab nüüd kohe pihta, näitlejad on jaanuarikuus kolm nädalat ära ja kui tagasi jõuavad, siis järgmine prooviperiood jätkub veebruaris,» rääkis teatri dramaturg Eero Epner.

Iga näitleja sõitis reisile üksinda, sihtkohad on erinevad, aga millised täpsemalt, et tahtnud ta välja öelda, vaid jätta selgumiseks esietendusel. «See saab selgeks kunstiteose sünni hetkel.» Küll aga kinnitas Epner, et Eestisse ei jää keegi: «Mõned on lähemal, mõned kaugemal, mõned väga kaugel.»

Sihtkohtade valik sõltus lavastusest, aga kuhu nad reisivad, valis igaüks ise. Neil olid oma isiklikud põhjused kui ka lavastused tulenevad põhjused.»

«Me püüame iga lavastust teha nii, nagu ta oleks viimane, teha võimalikult erilisena. Seekord tingis äramineku lavastus ise. See pole lavastuse erilisus, see tuleb lihtsalt teistsugune. Me oleme ka varem lavastuse ettevalmistusel suhelnud nii-öelda pärisinimestega: pidanud nõu ühiskonnateadlastega või kellega iganes,» ei saanud Epner väga täpselt lavastuse olemust paljastada.

Lavastus ise esietendub 22. veebruaril.

«See on hetkest, milles me täna elame ja milles maailm sel hetkel viibib. See on lavastus eestlastelt ja eestlastele. Juhan Liiv annab meile ilmselt korduvalt sõnu ja kujundeid, mis aitavad meil sõnastada meie omi emotsioone, tundeid, mõtteid. Juhan Liiv luule määrab ilmselt emotsionaalselt väga palju seda, milline see lavastus välja tuleb,» tutvustas Epner.

Küsimusele, mida vaatajad lavastuselt oodata võiksid, vastas Epner: «Puudutust. Inimene, kes tuleb etendusele, peab olema ise tundlik ja olema valmis, et näeb laval tundlikke, kirkaid inimesi.»

Soovitud 10 000 euro asemel on tänaseks – päev enne tähtaja lõppu – 441 hooandja abil kogunenud annetusi juba 13 680 eurot.

«See oli väga meeldiv kogemus just selle tõttu, et Hooandja ideoloogia on väga meeldiv ja inimeste arv oli nii suur,» ütles Epner. See, et teatri eesmärk Hooandjas nii hästi õnnestus, ei tähenda aga Epneri sõnul, et sedasi iga kord või veelkord tegema hakatakse. «Loodame, et meie edukus annab hoogu ka Hooandjale ja teistele kultuuriprojektidele julgust sinna minna.»

Detsembri algul kultuuriürituste rahastusplatvormis Hooandja alustatud projektiga soovis NO99 koguda 10 000 eurot, et tuua lavale uus lavastus, mille sündimiseks oli näitlejatel vaja proovisaalist lahkuda ja üksinda töötada kolm nädalat kuskil eemal. «Mujal elades ja töötades tuuakse lavastusse hääled, stseenid, tunded, karjed ja puudutused, mille algallikaks on kummalised kohtumised, võõrad kontekstid, reisilviibija eksistentsiaalne üksindus ja vaimustus,» selgitasid lavastuse autorid Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper projekti tutvustuses.

Lavastuses löövad kaasa Rasmus Kaljujärv, Eva Klemets, Risto Kübar, Mirtel Pohla, Gert Raudsep, Inga Salurand ja Marika Vaarik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles