Nukuteater palub «Puhhi» pärast vabandust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutse mängule: «Puhh» on Nukuteatri sõnul inspireeritud armastatud mänguasjadest ja lapsepõlves kuuldud lugudest.
Kutse mängule: «Puhh» on Nukuteatri sõnul inspireeritud armastatud mänguasjadest ja lapsepõlves kuuldud lugudest. Foto: Stanislav Moškov

Eesti Nuku- ja Noorsooteater otsustas pärast järelemõtlemist, et palub vabandust lavastusega «Puhh» seotud võimaliku autoriõiguste rikkumise pärast ja välistab sarnaste juhtumite kordumise.

SA NUKU nõukogu esimees Jaan Puusaag ütles kirjas Postimehele, et teater analüüsis jõululavastuse ümber tekkinut ja leidis, et vaatamata varasematele väljaütlemistele on probleem meedias tõstatatud põhjendatult.

«Etenduses oli kasutatud ebaproportsionaalselt palju teksti, mis oli pärit raamatust, ilma autorile viitamata,» möönis Puusaag. «Selle tulemusel tekkis olukord, kus teatri käitumine intellektuaalse omandi suhtes on mitmeti tõlgendatav ja eksitav.»

Ta lisas, et pärast arutelu leiab ka nukuteatri juhtkond, et asutuse autoriõiguste poliitika peab tulevikus olema selge ja seaduspärane. «NUKU teater vabandab tekkinud ebakorrektse olukorra pärast ja välistab sarnaste juhtumite kordumise.» Mida etenduse autorluse või teatri juhtkonna osas ette võetakse, Puusaag ei täpsustanud.

Eesti Nuku- ja Noorsooteatri juht Meelis Pai kinnitas veel läinud teisipäeval Postimehele, et süüdistused Alan Alexander Milne’i karupoeg Puhhi autoriõiguse rikkumise osas on alusetud.

«Rünnak teatri vastu on kurb ja tekitab hämmastust. Kokkulangevused kirjanduslike allikatega on juhuslikud,» leidis Pai, kelle sõnul põhineb läinud aasta detsembris ligi 20 000 lapsele mängitud jõuluetendus erinevate inimeste mälestustel oma lapsepõlvest. «Loomingu puhul on võimatu hoiduda viidetest teistele allikatele - me saame kõik kuskilt oma inspiratsiooni,» põhjendas ta kokkulangevusi raamatuga.

Pai sõnul polnud seetõttu vajalik ka autoriõiguste ostmine Disney korporatsioonilt.«Praegusel juhul ei pidanud seda vajalikuks, sest tegemist ei ole teosega «Winnie the Pooh».»

Nukuteatris 2. detsembril esietendunud ja üle 30 korra mängitud jõululavastuse «Puhh» sarnasuse Milne’i teostega avastas lavakunstikooli teadur ja teatriliidu aastapreemiate žürii liige Eva-Liisa Linder, kes käis etendust vaatamas kaks korda.

Linder pani süžeed ja teksti kõrvutades tähele, et nukuteatri dramatiseering põhineb 90 protsendi ulatuses karupoeg Puhhi jutustustel. Konkreetselt on lavale valitud sündmused raamatute «Karupoeg Puhh» 1., 6. ja 7. peatükist ning «Maja Puhhi Salu servas» 2., 8., 9. ja 10. peatükist.

Nii teatri juht Meelis Pai kui ka etenduse lavastaja Vahur Keller lükkasid Linderi kriitika ümber, öeldes, et igal etendusel on suur roll näitlejate improvisatsioonil ning näitlejate mäng mõnel etendusel võis Linderis äratada vastavad mälestused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles