Galerii: soomlanna uuris Eestis elavaid lätlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti saatkonna eestvedamisel esitleti eile Soome Instituudis soomlanna Marjo Mela uurimust «Eesti lätlased», mis ilmus äsja raamatuna eesti keeles. 

Varem pole lätlaste rahvusrühma käekäiku Eestimaal uuritud. Kui teistest meil elavatest vähemusrahvustest on teada suhteliselt palju, siis lätlastest siinmail teame palju vähem, seda eelkõige arhiivimaterjalide nappuse tõttu.

Vähemusrahvusena on lätlased kiiresti assimileerunud ja muutunud raskesti eristuvaks. Marjo Mela  sõnul ongi lätlased võrdlemisi nähtamatu vähemusrühm selles mõttes, et nad on Eestis olnud nii-öelda tavalised inimesed, nende seas on olnud vähe erandlikke isiksusi, kellest oleks ohtralt jälgi arhiivides.

Just seepärast on Mela doktoritööna ja selle edasiarendusena valminud uurimustöö unikaalne ajalooline materjal. Selle kandev osa käsitleb möödunud sajandi esimest poolt. Olgu lisatud, et varem on samalt autorilt ilmunud «Läti eestlased – ajalugu, keel ja kultuur».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles