Selgusid muuseumide aastaauhindade laureaadid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriminister Rein Lang kuulutas täna Lennusadamas toimunud auhinnatseremoonial välja Eesti muuseumide aastaauhindade laureaadid, kelle valisid välja kultuuriministeeriumi muuseuminõukogu teemakomisjonid.

Kultuuriministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa sõnul oli 2012. aasta konkurss väga kirev käsitletud teemade poolest. «Kõiki nominente ja laureaate iseloomustab aina kasvav professionaalsus ning põhjalikkus. Rõõmustav on muuseumide leidlikkus uute ja üllatavate tahkude väljatoomisel meie kultuuriloost,» ütles Reismaa.

Tänavused preemiad pälvisid:

Aasta koguhoidja 2012 on Kai Lobjakas Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumist, kellele tõi tunnustuse disainiajaloo kaardistamine vastavalt muuseumi kogumispoliitikale ning eseme- ja arhiivikogu täiendamine aastatel 2010-2012.

Aasta konservaator 2012 on Risto Lehiste Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumist, keda tunnustati 1817. aastal valmistatud L. Ehrig haamerklaveri konserveerimisprojekti juhtimise eest.

«Aasta muinsuskaitsja muuseumist» tiitli pälvis Joosep Metslang Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskusest, kes pälvis tunnustuse käsiraamatu «Vana maamaja» eest, mis on valminud koostöös Heiki Pärdi, Elo Lutsepa, Andres Tali, Kaari Metslangi ja kirjastusega Tammerraamat OÜ.

Aasta muuseumihariduse edendaja 2012 tiitli pälvis Pille Maffucci Tallinna Linnamuuseumi filiaalist Eduard Vilde Muuseum, teda tunnustati muuseumitunni «Punane sokk ja näpitsprillid» eest.

Aasta teadusauhinna 2012 trükiste kategoorias sai Elnara Taidre Eesti Kunstimuuseumi Kumu kunstimuuseumist väljaande «Tõnis Vint ja tema esteetiline universum» eest, trükise valmimisse andsid oma panuse ka Virve Sarapik, Sirje Helme, Eha Komissarov ja Tuuli Aule.

Aasta teadusauhinna 2012 sündmuste kategoorias pälvis Pille Runnel Eesti Rahva Muuseumist rahvusvahelise aastakonverentsi «Püsinäituse kureerimine ja kujundus» eest, korraldustoimkonda kuulusid ka Kristel Rattus, Reet Ruusmann ja Agnes Aljas.

Turunduse MuuSa ehk aasta turundaja 2012 tiitli pälvis Liina Pulges SAst Teaduskeskus AHHAA ning teda tunnustati AHHAA turunduse eest 2012. aastal.

Arenduse MuuSa ehk aasta muuseumiarendaja 2012 on Urmas Dresen Eesti Meremuuseumist, kellele tõi tunnustuse Lennusadama arendamine kaasaegseks muuseum-külastuskeskuseks.

Aasta muuseumirott 2012 auhinna parima näituseprojekti eest pälvisid Eha Komissarov ja Berit Teeäär Eesti Kunstimuuseumi Kumu kunstimuuseumist näituse «Mood ja külm sõda» eest, näituse kujundasid Siiri Vallner ja Indrek Peil, graafiline disain oli Tuuli Aulelt.

Muuseumirott 2012 auhinna parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni eest sai Ott Sarapuu Eesti Meremuuseumist Lennusadama püsinäituse «Meretäis põnevust» eest, kujundajaks Andrus Kõresaar.

Välja anti ka kolm eripreemiat:

Aasta muinsuskaitsja muuseumist 2012 eripreemia pälvis Helme Koduloomuuseum järjepideva, kindlameelse  ja tulemusrikka töö eest piirkondliku pärandi hoidmisel.

Ime tabamise eripreemia uudse lähenemise eest isiku- ja kirjanikemuuseumide valdkonnas sai Tallinna Linnamuuseumi Eduard Vilde Muuseumi näitus «Vildest naljaga pooleks. Eesti naljakirjandus Vildest Kivirähkini».

Rahvusvahelise dimensiooni toomise eest kohalikku muuseumi pälvis eripreemia Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi näitus ««Kevade» teatrilavadel».

Muuseumide aastaauhindade konkursi eesmärgiks on tunnustada parimaid muuseumispetsialiste ning tuua avalikkuse jaoks rohkem esile muuseumitöö erinevaid tahke.

Aastaauhindade võitjad saavad võimaluse osaleda erialasel väliskonverentsil või õppereisil 1300 euro väärtuses. Auhindadega toetavad ettevõtmist Eesti Kultuurkapital ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles