President kultuuripärandi aastal: pärandit ei ole vaja minevikule, vaid meie tulevikule

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Tarvastu kultuurilugu mängudes» Viljandi linnaraamatukogu trepihallis sügisel 2012.

er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
Näitus «Tarvastu kultuurilugu mängudes» Viljandi linnaraamatukogu trepihallis sügisel 2012. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilves ühines tänavusel kultuuripärandi aastal Eesti Muinsuskaitse Seltsi üleskutsega pidada meeles Eesti suurkujusid ja süüdata veebruaris nende haudadel küünlad.

Riigipea süütas Viljandimaal, Tarvastu kalmistul koos kohaliku gümnaasiumi õpilastega küünlad muinsuskaitsja Helmi Üpruse, esimese olümpiamedali võitnud eestlase Martin Kleini ja kirikuõpetaja Harri Haameri haudadele, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

President Ilves meenutas, et meie mineviku ning pärandi väärtustamine ja mõistmine aitas meil kasvada iseteadvaks rahvaks, me suutsime luua oma iseseisva riigi.

«Seda tehti ettepoole vaadates ja Eesti tulevikule mõeldes,» rõhutas riigipea. «Samamoodi peame tegutsema ka praegu: hoidma oma pärandit, kuid vaatama ettepoole. Pärandit ei ole vaja minevikule, pärandit on vaja meie tulevikule.»

«Pärand vajab hoidmist endistviisi ning iseseisvatena ei saa me siin kellelegi teisele loota või kedagi teist süüdistada ükskõiksuses või valedes otsustes, sest ainult meie ise oleme oma otsuste ja valikute tegijad ning oma pärandi väärtustajad,» ütles president Ilves. «See tõdemus annab ka võtme kultuuripärandi aasta olulisuse mõistmiseks.»

Veebruaris kui meenutuste kuul viivad Eesti koolide õpilased oma kodukandi surnuaedadel puhkavate Eesti suurnaiste ja -meeste haudadele küünlad, millega peetakse meeles nende pärandit. Sellega tutvustatakse noortele meie riigitegelasi, kirjanikke, kunstnikke, muusikuid ja pärandihoidjaid mõtestamaks üksikisiku ja tema vaimse pärandi rolli väikese rahva ajaloos ning mõistmaks, et Eesti riik püsib meie kultuuril, kogemustel ja tarkustel, nende loojad ja edasikandjad on aga inimesed.

Lisaks anti täna Tarvastus stardipauk pärandiralli projektile, viib üle Eesti sõitma kaks «rallimeeskonda», üks Eesti Vabaõhumuuseumist ja teine Muinsuskaitseametist. Selle eesmärgiks on kutsuda inimesi üle Eesti arutama selle üle, mis on kultuuripärand - kuidas see tekib, kellele see kuulub ja kuidas meid puudutab. Pärandiralliga tuuakse alati kaasa ka erinevaid näitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles