Riik plaanib vabakutselistele makstava loometoetuse pikendamist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakutseliste kunstnikel tekib varsti lootus riigi rahalisele toetusele.
Vabakutseliste kunstnikel tekib varsti lootus riigi rahalisele toetusele. Foto: Caro / Scanpix

Valitsus kiitis täna heaks seaduseelnõu, mis lubab vabakutselistele kirjanikele ja kunstnikele maksta loometoetust kuni üks aasta.

Pärast seaduse vastuvõtmist riigikogus pikeneb loometoetuse maksmine kuni aastani, praegu võimaldab seadus maksta loometoetust loomeliidu liikmele kuni pool aastat, teatab kultuuriministeerium.

«Tegemist on toetusega, mida makstakse vabakutselisele loovisikule, kellel ajutiselt puudub loometegevusest laekuv sissetulek,» selgitas kultuuriminister Laine Jänes.

Ministri sõnul on oluliseks täienduseks seaduses seegi, et edaspidi on isikule loometoetuse saamise perioodil lubatud tulu saamine seaduses määratletud allikatest.

See muudatus oli vajalik, sest tulu, mida loovisik praktikas saab, on enamasti väikesemahuline ja ebaregulaarne.

Seadusemuudatus välistab loometoetuse maksmise automaatse katkemise, kui selline tulu tuleb. Loovisikute tegevuse eripära tõttu on tekkinud praktilisi probleeme, mis on tinginud vajaduse muudatuste tegemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles