Afflecki «Argo» võitis, Spielbergi «Lincoln» põrus

Tiit Tuumalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima filmi «Argo» režissöör Ben Affleck, kes aga polnud nomineeritud parima lavastaja kategoorias.
Parima filmi «Argo» režissöör Ben Affleck, kes aga polnud nomineeritud parima lavastaja kategoorias. Foto: Reuters/ScanPix

Suurim võitja «Argo», suurim kaotaja «Lincoln», või ka: suurim võitja «Pii elu», suurim kaotaja «00.30» – nõnda võiks kokku võtta tänavuse Oscarite jagamise.

«Argost» – Luure Keskagentuur asub selles pärast islamirevolutsiooni Teheranis vabastama kuut USA diplomaati – sai üle pika aja jälle linateos, mis võitis parima filmi Oscari, ilma et selle režissöör (Ben Affleck) oleks nomineeritud parima lavastaja Oscarile. Viimati juhtus see 1990. aastal, kui samaga sai hakkama Bruce Beresfordi «Sõidutades miss Daisyt».

Koguni 12 Oscarile kandideerinud «Lincoln» – Steven Spielbergi film ühe kuulsama Ameerika Ühendriikide presidendi elu viimasest neljast kuust, kui tal tuleb teha lõpp põhja- ja lõunaosariikide vahel möllanud kodusõjale – sai lõpuks vaid kaks preemiat, neist Daniel Day-Lewise nimikangelase roll oli selgelt liiga suur, et sellest parima meespeaosatäitja kategoorias mööda vaadata. Day-Lewis on nüüd esimene näitleja, kel on ette näidata koguni kolm parima meesnäitleja Oscarit.

Spielbergist paremini käis Ang Lee käsi, tema «Pii elu 3D», mis põhineb Yann Marteli samanimelisel bestselleril noormehest ja tiigrist, kel tuleb pärast laevahukku jagada ühte päästepaati, sai enim, kokku neli Oscarit, sealhulgas ühe prestiižikama ehk parima režii eest.

Vaid ühe Oscariga – helirežii kategoorias ja sedagi kahasse Bondi-filmiga – pidi leppima Kathryn Bigelow’ film Osama bin Ladeni vahistamisest «00.30», mis sattus kampaania ajal Washingtoni poliitikute ja inimõiguslaste süüdistuslaviini alla. See pidavat nimelt näitama, kuidas bin Ladeni kättesaamise nimel ei põlata ära ka näiteks piinamist.

Filmi, mis oleks teistest pea­jagu üle, võites enamiku olulisematest Oscaritest, tänavu esile ei kerkinudki – järelikult oli huvitav aasta. Raasukesi pudenes pidulaualt sinna ja tänna – kümnest parima filmi Oscarile nomineeritud linateosest võitis koguni üheksa vähemalt ühe preemia.

Ka vaadati tänavusi võidufilme ookeani taga hoopis usinamalt kui eelmisel korral – siis kogus kümnest parima filmi nominendist vaid üks enne tseremooniat rohkem kui 100 miljonit dollarit, olulisemad Oscarid võitnud «Artist» nende sekka ei kuulunud. Tänavustest nominentidest on 100 miljoni piiri ületanud koguni kuus: «Lincoln», «Argo», «Pii elu», «Vabastatud Django», «Hüljatud» ja «Õnneteraapia».

Aga tänuväärt on Oscari-aasta olnud ka Eesti vaataja suhtes – kõik kümme parima filmi nominenti on juba olnud või on praegugi meie kinoekraanidel.

Oscari võitjaid

•    Parim film: «Argo»

•    Režissöör: Ang Lee («Pii elu»)

•    Naispeaosatäitja: Jennifer Lawrence («Õnneteraapia»)

•    Meespeaosatäitja: Daniel Day-Lewis («Lincoln»)

•    Naiskõrvalosatäitja: Anne Hathaway («Hüljatud»)

•    Meeskõrvalosatäitja: Christoph Waltz («Vabastatud Django»)

•    Originaalstsenaarium: «Vabastatud Django» (Quentin Tarantino)

•    Kirjandusteosel põhinev stsenaarium: «Argo» (Chris Terrio)

•    Operaatoritöö: «Pii elu» (Claudio Miranda)

•    Mitteingliskeelne film: «Armastus» (Austria)

•    Pikk animafilm: «Vaprake»
-----------------------------------------------------------

KOMMENTAAR

Timo Diener

filmilevitaja

Ei mäletagi aastat, mil ma nii vähe pettuma pidin. Suurim pettumus tuli alla neelata juba nominatsioonide väljakuulutamise hetkel, kui selgus, et parima lavastaja Oscarile ei kandideeri Ben Affleck ja parima meespeaosatäitja Oscarile John Hawkes. Aga kuna tegu on luust ja lihast inimeste subjektiivsete maitse-eelistustega, siis elame üle. Eriti veel nüüd, mil «Argo» – minu isiklik aasta lemmik – võitis parima filmi Oscari.

Üleüldse jagus pea kõikidele nõudlejatele midagi, nii et riidu ei tohiks keegi minna. Naispeaosa Oscarit oli suhteliselt võimatu prognoosida ning tasavägisust ja «00.30» vastu algatatud protestikampaaniat kasutas muidugi ära vana niiditõmbaja Harvey ­Weinstein, kes ilmselt tegi kõik selleks, et Jennifer Lawrence auhinna koju tooks. Isiklikult avaldas Nao­mi Wattsi roll «Ilmvõimatus» rohkem muljet. Kuigi meespeaosa kategooria oli tugev, ei olnud siin võitjas enam ammu kahtlust. Nagu ka naiskõrvalosa ja mitteingliskeelse filmi kategoorias.

Mõned võivad Ang Lee võitu parima lavastaja kategoorias üllatuseks pidada, aga pärast seda kui Affleck, Kathryn Bigelow ja Tarantino nominentide seast välja jäid, oli see auhind enam-vähem kahe mehe – Lee ja Spielbergi – võita. Ja «Pii elu» ise on lummav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles