Kaebus laval suitsetamise kohta sunnib teatreid aru pidama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draamateatri külastaja kaebus laval suitsetamise kohta sunnib teatreid suitsetamise teemat põhjalikumalt arutama. Pildil stseen etendusest «Pedro Paramo».
Draamateatri külastaja kaebus laval suitsetamise kohta sunnib teatreid suitsetamise teemat põhjalikumalt arutama. Pildil stseen etendusest «Pedro Paramo». Foto: Eesti Draamateater
Draamateatri külastaja kaebusest ajendatuna arutab teatreid ühendav Eesti Etendusasutuste Liit oma järgmisel koosolekul laval suitsetamisega seotud küsimusi.

Draamateatri külastaja pöördus aprilli alguses tarbijakaitsesse ja kaebas, et etenduses «Pedro Paramo» suitsetas näitleja Mait Malmsten kogu esimese vaatuse. Saali tunginud suitsu tõttu hakkas külastajal halb ja teine vaatus jäi seetõttu nägemata.

Tubakaseaduse järgi ei tohi teatrilaval, mis ei ole suitsuruum ega -ala, suitsetada, kuid Draamateatri kommunikatsioonijuhi Tanel Tomsoni sõnul kasutavad laval suitsetamist ja muid suitsevaid elemente kõik Eesti teatrid.

«Tõstatatud küsimus ei puuduta seega ainult Eesti Draamateatrit ning 16 teatrit ja teatriorganisatsiooni ühendav Eesti Etendusasutuste Liit arutab oma järgmisel koosolekul laval söömise ja söögivalmistamise, paugutamise, suitsu tekitamise ja muu sarnasega seonduvaid küsimusi, ka juriidilisest aspektist, sest mõnevõrra absurdne on laiendada lavale seadusest tulenevaid suitsetamiseks ette nähtud suitsuruumi nõudeid, hoiatavad sildid sealhulgas,» rääkis Tomson.

Etendusasutuste liidu tegevjuht Jaana-Helen Luik kinnitas, et juhatus arutas laval suitsetamisega seotud küsimust eile ning pidas teemat niivõrd oluliseks, et sellega jätkatakse põhjalikumalt 19. mail toimuval suurel koosolekul.

Ühe võimaliku lahendusena pakkus Rahvusooperis Estonia töötav Luik välja e-sigarettide kasutamise. «Kui kunstnik näeb ette laval stseeni, kus näitleja peab suitsetama, siis oleme meie kasutanud e-sigarette,» rääkis Luik ja lisas, et rahvusooperi reeglite järgi majas suitsetada ei tohi.

Draamateater on lähtuvalt tarbijakaitseameti märgukirjast asunud üle vaatama oma ventilatsioonisüsteemi ning lubab laval suitsetamist vähendada. Tarbijakaitseamet teeb oma lõpliku otsuse antud juhtumi kohta pärast 18. maid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles