Eesti kultuuri tutvustamiseks maailmas jagati üle 400 000 euro

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu. 
Lavastaja Mait Laas.
Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu. Lavastaja Mait Laas. Foto: Toomas Huik

Kultuuriministeerium eraldas programmi «Eesti kultuur maailmas» 2013. aasta esimeses taotlusvoorust 401 955 eurot, kokku sai toetuse 34 projekti.

Kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Eike Elleri sõnul esitati taotlusi kõigist kunstivaldkondadest. «Toetuse saanud projektid on väga eriilmelised ning kõigi puhul on kahtlemata tegu jätkusuutlike ja suure ekspordipotentsiaaliga projektidega,» märkis Eller.

Kõige arvukamalt toetati esimeses voorus muusikaprojekte. Nii sai ERSO turneeks Ameerika Ühendriikides 100 000 eurot ning Eesti Filharmoonia Kammerkoori USA-turneed toetati 27 900 euroga. 50 000 euro suuruse toetuse sai Eesti tippkollektiivide esinemine Schleswig-Holsteini Muusikafestivalil, kus Eesti on koos Läti ja Leeduga sel aastal peakülalise staatuses. Mitmed organisatsioonid nagu Musiccase, Muusikute Täiendõppe Keskus, Eesti Muusikafestivalid ja Eesti Jazzliit said toetust eesti muusika eksporti toetavateks tegevusteks.

Filmivaldkonnast toetati filmide «Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu» ja «Elavad pildid» rahvusvaheliseks leviks vajalikke tegevusi vastavalt 19 950 ja 5500 euroga. Kujutava kunsti vallas sai Eesti kunstielu kõige pikaajalisema traditsiooni ja laiema rahvusvahelise võrgustikuga ettevõtmine Tallinna Graafikatriennaal toetust 3500 eurot. Välismaistel lavadel väga oodatud Teater NO99 sai etenduste andmiseks välisriikides 35 500 eurot, samuti sai Theatrum 14 000 eurose toetuse osalemiseks Tšehhovi festivalil Moskvas. Ühtlasi toetas kultuuriministeerium selle aasta aprillis Carcassonne’is Prantsusmaal toimuvat mitmekesise programmiga Eesti kultuurifestivali ning Ungaris juba traditsiooniks saanud ja viiendat korda toimuvat Eesti kultuurinädalat.

«Eesti kultuur maailmas» programmi eesmärk on eesti kultuuri rahvusvahelistumine ja kultuuriekspordi soodustamine, kultuuri kaudu Eesti tutvustamine maailmas ja võimaluste loomine Eesti loovisikutel, kultuurikollektiividel ja loomeettevõtjatel rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Jaanuarikuisele taotlusvoorule järgnevad voorud ka aprillis ja septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles