Ida-Virumaa meelitab filmitegijaid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila Oru park.
Toila Oru park. Foto: Internet

Jõhvis allkirjastati ajalooline leping Eesti esimese regionaalse filmifondi loomiseks, mille eesmärk on ida-Virumaale meelitada finantsiliste soodustuste kaudu filmitegijaid, et nood jätaksid maakonda rohkem raha ja teeksid sellele ühtlasi head reklaami.

MTÜ Eesti Digikeskus juhi Martin Aadamsoo sõnul polnud Ida-Virumaa esimene, kellele ta filmifondi ideed tutvustas, küll aga oli see maakond esimene, kes härjal sarvist haaras, kirjutab Põhjarannik.

«Kogemus ütleb, et siinsed otsustajad on lahtisema mõtlemisega ja riskialtimad. Ju adutakse, et edasi minekuks peab midagi tegema, käed rüpes istumine on tänapäeval tagasiminek. Otsustajail pole mugavustsooni. Kui vaadata Ida-Viru kuvandit, siis see pole paraku läbinisti positiivne, sestap on inimesed valmis mõtlema väljaspool etteantud raame,» leidis Aadamsoo.

Aadamsoo sõnul on regionaalne filmifond välismaalt laenatud mudel, mis näiteks Prantsusmaal töötab imehästi. Fondi tegevust rahastavad esialgu Illuka, Toila, Jõhvi ja Mäetaguse vald ning Eesti Digikeskus, aga kui pilootaasta 2013 kulgeb edukalt, loodetakse sellega liitujaid teiste omavalitsuste näol.

Eesti filminduse grand lady Tiina Lokk ütles, et maakond on äärmiselt huvitav – ühes oma kõige erinevamate võimalustega, mida ta pakub filmivõteteks, looduse, arhitektuuri ja atmosfääri poolest.

«Maakond on pakkunud juba varasemalt filmitegijaile huvi ja kui siin kaasnevad filmitegemisega soodustused, see huvi suureneb veelgi. Järgmine samm oleks siia rajada paviljon koos hotellikompleksiga, kus võttegrupid saaksid teha tööd, peatuda ja siit mingi raadiusega Eestis ringi sõita. Eelkõige on see kasulik maakonna positiivsele tutvustamisele ja turismile. Kes ei tahaks külastada paiku, kus tema lemmikfilm on valminud,» ütles Lokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles