Vanemuise teater rikkus riigiasutusena eelarveseadust

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Vanemuise teater.
Pildil Vanemuise teater. Foto: Sergei Trofimov / Den za Dnjom

Praeguse kultuurministeeriumi kantsleri Paavo Nõgese juhitud Vanemuise teater jättis enne sihtasutuseks saamist teatris tegutseva kohviku Shakespeare’irenditulu teatri eelarvesse, riigiasutustel on aga kohustus kanda seesugune tulu riigile.

Riigikontrolli kommunikatsiooniteenistuse juhataja Toomas Mattson ütles Postimehele, et teater jättis kohviku tulu enda eelarvesse, riigiasutusena oli aga teatril toona kohustus kanda see riigi eelarvesse.

Eelmisel aastal vormistati teatrid ümber sihtasutusteks ning enam ei laiene neile nõue kanda tulud riigieelarvesse.

Paavo Nõgene sõnul on olemuslik vahe kas tulu riigiasutusele jäetakse teenimata või teenitakse. «Vanemuise teater oli riigiasutus ja kogu tulu mida teater teenis on riigitulu. Kohvik Shakespeare tasus 2012. aastal riigiasutusele kokku 73 946 eurot, millele lisandus käibemaks. Kõnealune tulu on ette nähtud ja kajastatud riigile esitatud teatri eelarves, mis on olnud aluseks teatrile riigitoetuse määramise otsustamisel.»

«Vanemuise teater jäi toona riigikontrolli auditeerimise käigus tehtud soovituse osas eriarvamusele. Eriarvamuse sisuks oli raamatupidamise toimkonna juhend (RTJ) number kuus tõlgendus. Probleemi lahenduseks muutis teater riigikontrolli soovitusele tuginedes kõnealuse lepingulise suhte Vanemuise Kohvik OÜ-ga. Konkreetne koostööleping oli sõlmitud Vanemuise teatris aastal 2003,» lisas ta.

Paavo Nõgene asus teatrijuhi ametisse aastal 2007.

Riigikontrolli aruandest riigi 2010. aasta majandusaasta koondaruande kohta selgub, et kontroll leidis sarnaselt varasemaga, et riigiasutused sõlmivad rendilepinguid, mida eelarveseadusega pole ette nähtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles