Suri tuntud filminäitleja Oleg Jankovski

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Jankovski
Oleg Jankovski Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Täna hommikul suri ühes Moskva kliinikus vähiga võidelnud tuntud vene kino- ja teatrinäitleja Oleg Jankovski.


Selle aasta alguses diagnoositi näitlejal kaugelearenenud seedetraktivähk, Jankovski käis Saksamaal ravil, kuid naasis siis Venemaale ja astus taas üles Lenkomi teatri laval etenduses «Naisevõtt», kirjutab Komsomolskaja Pravda.

Oleg Jankovski sündis 23. veebruaril 1944. aastal Kasahstanis. 40 aasta jooksul mängis ta ligi 100 filmis, 1970-ndatel hiilgas Tarkovski «Peeglis», dekabristina draamas «Veel õnnetäht kord tõuseb hele», Emil Loteanu  filmis «Mu õrn ja hell metsloom» ja «Sellesama Münchhauseni» nimiosas.

Ta mängis ka linateoses «Sherlock Holmesi ja doktor Watsoni seiklused. Baskervillide koer».

1987. aastal sai Jankovski riikliku preemia rolli eest filmis «Lennud unes ja ilmsi», kaks aastat hiljem saabus kõrge tunnustus ka «Kreutzeri sonaadi» eest. 1991. aastal sai ta Nõukogude Liidu teenelise kunstniku tiitli. 1995, 2007 ja 2009 anti talle orden «Isamaale osutatud teenete eest».

Viimastel aastatel mängis Jankovski miniseriaalis  «Doktor Živago», filmis «Anna Karenina»,«Paradiisi linnud». Tema viimaseks filmirolliks jäi tänavu linastunud film «Ivan Julm ja metropoliit Filip».

Eelmise aasta algul kuulutas meesteajakirja GQ Vene versioon Oleg Jankovski riigi stiilseimaks meheks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles