Kõige enam pääses laulupeole segakoore

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Peeter Langovits

Tänavusel 25. üldlaulupeol ÜhesHingamine osaleb kokku 26 430 lauljat ja pillimängijat, kõige rohkem osaleb peol segakoore.

Juuli alguses toimuval laulupeol osaleb 864 koori ja orkestrit 26 430 laulja ja pillimängijaga, teatas laulu- ja tantsupeo sihtasutus.

Nende seas on 149 mudilaskoori 4556 lauljaga, 160 lastekoori ligi 5000 lauljaga, 74 poistekoori 2106 lauljaga, 39 meestekoori 1194 lauljaga, 109 naiskoori 3285 lauljaga ja 273 segakoori 8721 lauljaga. Peole tuleb ka 1519 pillimeest, kes mängivad 60 puhkpilliorkestris. Välismaalt saabub laulu- ja tantsupeole 41 kollektiivi 1340 laulja ja pillimängijaga.

Laulupeol osalemiseks tuli kooridel ja orkestritel osaleda kahes maakondlikus eelproovis.
«Mõlemas eelproovis tehti tööd repertuaariga ning teises eelproovis toimus ka ettelaulmine ja -mängimine kollektiivide kaupa,» rääkis Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA laulutoimetaja Ave Sopp.

Ta lisas, et tänavu toimus enne laulupidu kokku 296 eelproovi. Teises eelproovis osales veidi enam kui 28 000 lauljat ja pillimängijat.

Kõige enam jäeti välja mudilas- ja lastekoore

Kuigi tänavu kurdeti raske repertuaari üle, mis osa koore varakult laulpeo ettelaulmistelt eemale peletas, ei soostunud laulupeo korraldajad ütlema, kui palju oli neid koore, kes oma nime 2007. aastal küll kirja panid, aga eelproovidesse ja ettelaulmistele ei tulnud.

Ka ei ole laulupeo korraldajate kinnitusel võimalik võrrelda esimeses ja teise eelproovis osalenute arvu, kuna osa inimesi oli mitme kollektiivi hingekirjas või pani koor algselt kirja, et tuleb peole näiteks 70 lauljaga, kuid eelproovile tuldi 40-liikmelisena.


Laulupeo sihtasutuse andmetel pääsesid peole kõik teises eelproovis olnud mees- ja naiskoorid. Ettelaulmist ei läbinud viis sega- ja 11 poistekoori. Kõige rohkem jäi laulupeo ukse taha laste- ja mudilaskoore.

Lastekooridest ei pääsenud peole 25 koori ligi 550 lauljaga. Mudilaskooridest öeldi ei-sõna ligi 30 koori, kus kokku laulab ligi 700 last.

25. laulu- ja 18. tantsupidu ÜhesHingamine toimub 2.-5. juulil Tallinnas. Peo juhatab 2. juulil sisse pillipidu Raekoja platsil, sellele järgnevad kolm tantsupeo etendust «Meri» ja kaks päeva kestev laulupidu. Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.

Laulupeol osalevate kollektiivide nimekirjad leiab Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles