Eestit esindavad Veneetsia arhitektuuribiennaalil noored arhitektid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutöö autorid Johanna Jõekalda, Siim Tuksam ja Johan Tali.
Võidutöö autorid Johanna Jõekalda, Siim Tuksam ja Johan Tali. Foto: Reio Avaste

Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsiooni kuraatorivõistluse võitis töö nimega «Vaba ruum», mille autoriteks on noored arhitektid Johanna Jõekalda, Johan Tali ja Siim Tuksam.

Eesti Arhitektuurikeskuse teatel käsitleb võidutöö virtuaalse ja füüsilise avaliku ruumi seoseid ja nende muutumist globaliseeruvas maailmas. Kuraatorivõistluse žürii hinnangul on tegemist kõige huvitavama, kuid ka kõige keerukama projektiga konkursil. «Kontseptsioon avaliku ruumi põimumisest digitaalsete kihistustega on teoreetiliselt hästi läbi mõeldud, aktuaalne ja Eestit potentsiaalselt muust maailmast esile tõstev, samuti on sellel potentsiaali astuda dialoogi biennaali üldteema ja -kuraatoriga,» märkis žürii.

Žürii esimehe, arhitekt Peeter Pere sõnul sai võidutöö valikul määravaks kontseptsiooni ajakohasus ning autorite soov oma ideed edasi arendada. «Johanna Jõekalda, Johan Tali ja Siim Tuksam on küll noored ja alles oma arhitektitee alguses, kuid usun, et neis on potentsiaali viia eesti nüüdisarhitektuur rahvusvahelise publiku ette põneval ja ajakohasel moel,» ütles ta.

Tema sõnul on avalik ruum ja tehnoloogia areng olnud märksõnadeks kogu viimase sajandi jooksul, kuid võivad selleks kujuneda ka järgneval perioodil. «Usun, et Eesti ekspositsioon Veneetsias tugevdab Eesti kui e-riigi head mainet ning seob selle oskuslikult arhitektuuritemaatikaga,» lisas Pere.

Kuraatorivõistlusel otsiti parimat ideed ja kuraatorit Eesti ekspositsioonile Veneetsia rahvusvahelisel arhitektuuribiennaalil, mis toimub järgmise aasta 7. juunist 23. novembrini. Biennaali peakuraator on arhitekt Rem Koolhaas ning tema valitud peateema «Põhitõed: modernsuse omaksvõtt 1914-2014».

Võistlusele esitatud 20 tööst valiti finaalvooru osalema seitse: lisaks võidutööle ka Matteo Poli töö «Estonian worthwhile architecture», Villem Tomiste «Hügieeniline arhitektuur» ning «Suvitamine ja kooperatiivid», Indrek Saarepera «Modernne kool», Karin Pauluse, Maria Puki ja Ivar Lubjaku «Uus tundlikkus ja intiimsus eesti arhitektuuris» ning Leonhard Lapini «Väike on inimlik».

Arhitektuurikeskuse eelmisel nädalal korraldatud välkloengul astusid finalistid publiku ja žürii ette ning esitasid oma kontseptsiooni Eesti ekspositsiooni teostamiseks. Publiku lemmikuks valiti samuti «Vaba ruum», mis kogus 41 protsenti häältest.

Tööde hindamise kriteeriumiks oli hea ja väljapaistev idee, projektimeeskonna pädevus ning idee elluviidavus etteantud eelarve piires. Žürii pidas oluliseks, et ideekavand oleks biennaali üldkuraatori mõtteid arvestav, globaalselt aktuaalne ning käsitleks olulisi aspekte Eesti viimase saja aasta ja tänase Eesti arhitektuuri mõttes ja praktikas. Žüriisse kuulusid esimees Peeter Pere, liikmed Ülar Mark, Yoko Alender, Veljo Kaasik, Liina Siib ja Tüüne-Kristin Vaikla ning eksperdid Piret Lindpere ja Andres Kurg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles