Kõik on Armeenias

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ürituse eestvedaja, suhtekorraldaja Meelis Kubits (paremalt) ootas koos kirjanik Jelena Skulskajaga eile Jerevani lennuväljal teist lennukitäit Eesti kultuuritegelasi, teise seas Tõnis Mäge, kes õhtul kontserdi andis.
Ürituse eestvedaja, suhtekorraldaja Meelis Kubits (paremalt) ootas koos kirjanik Jelena Skulskajaga eile Jerevani lennuväljal teist lennukitäit Eesti kultuuritegelasi, teise seas Tõnis Mäge, kes õhtul kontserdi andis. Foto: Mihkel Maripuu

«Kõik sõidavad Jerevani» – sellist nime kannab Meelis Kubitsa kodanikualgatusena korraldatud rahvadiplomaatia üritus, mis kestab Armeenia pealinnas pühapäeva õhtuni ning milles osaleb 340 eestlast. Peamiselt ärimehed, kultuuritegelased ja ajakirjanikud.

Kubitsa sõnul on ürituse eesmärk avada Armeeniale, kellega tänavusest aastast kehtib meile viisavabadus, veidi Euroopat, tutvustada Eestit ning tuua eestlastele koju kätte osa Armeenia kultuurist. «Armeenia on meie inforuumist kadunud ja meie riikide suhetel on õrn tolmukord peal. Pühime selle tolmu koos ära,» ütleb ta.

Mõne päeva jooksul on jerevanlased oodatud mitmetele eestlaste ettevõtmisele. Eileõhtusel galakontserdil astusid ette Hortus Musicus, Tõnis Mägi, hilisemal džässikontserdil musitseeris Andres Mustoneni kvartett. Kavast leiab muuhulgas veel nii punkbändi J.M.K.E. kui Anne Veski esinemised, Siim-Tanel Annuse maalinäituse avamise, linnaturundamise konverentsi, aga ka RAMi kontserdi, jalgpallimatši ja palju muud. Seoses Eesti Vabariigi 95. sünnipäevaga korraldab vastuvõtu Eesti suursaadik Priit Turk.

Kui Eestist startis Jerevani kaks lennukitäit rahvadiplomaate, siis tegelikult saabus siia kokku 600 külalist – kaasa arvatud kultuuri- ja äriinimesed Odessast, kus korraldati samalaadne üritus mullu.

Eestlased aga osalevad lisaks kohalike meediakanalite hommikuprogrammides. Armeenlased teevad missioonist dokumentaalfilmi.

Meelis Kubits kinnitab, et uskumatuna tunduv eestlaste invasioon Jerevani on tõesti üksnes kodanikuinitsiatiiv ning riigi roll on minimaalne. Valdav osa kuludestki on Kubitsa kanda ning üritus «Kõik sõidavad Jevevani» hakkas ilmet võtma septembris, kui ta Armeenia pealinna esimest korda külastas ja siin vaid kolme inimest tundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles