President andis Marius Petersonile noore kultuuritegelase preemia

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marius Peterson.
Marius Peterson. Foto: Peeter Sirge / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Kadriorus Marius Petersonile üle tänavuse Vabariigi Presidendi noore kultuuritegelase preemia.

Eesti riigipea tunnustas Marius Petersoni tema mitmekülgse tegevuse eest Eesti kultuuri valdkonnas ning ka Poola ja Prantsuse kultuuri vahendamise eest, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

President Ilves kiitis Marius Petersoni koduteatri «Theatrumi» eesmärki - «Süveneda dramaturgiliste ja teiste tekstide kaudu erinevate ajastute vaimu-, mõtte- ja tundemaailma ning haridus- ja kultuuritegevuse kaudu hoida alles neis sisalduvaid vaimseid väärtusi ning õppida tundma, loovalt edasiarendada õhtumaade varajase teatri traditsiooni, sidudes seda väärtusliku ja mõistetavaga kogu maailma teatritraditsioonis, otsides kultuuridevahelisi süvaseoseid.»

«Mis oleks parem eesmärk Euroopaga taasühinenud Eestile?» küsis president.

Marius Peterson tänas kultuurirahastut ning lausus, et teade noore kultuuritegelase preemia saamisest tekitas ta peas kujutluspiltide virvarri ning pani ta mõtlema sellele, mida on üks või teine inimene talle jätnud ning mis puuduks kui tal ei oleks olnud õnne mõne nende inimesega kohtuda.

Noore kultuuritegelase preemia on 75 000 krooni ja see on mõeldud kuni 35-aastasele Eesti päritolu kultuuritegelasele, kelle kunstilised saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemiat rahastab kultuurirahastu nõukogu liige Toomas Luman.

Preemia antakse välja kaheksandat korda. Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud luuletaja Kristiina Ehin (2008), baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits ja rahvamuusik Krista Sildoja (2002).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles