Selleks nädalaks: muusikasõbra kolm valikut

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pet Shop Boys
Pet Shop Boys Foto: promo

See nädal toob mitmekesiseid muusikasündmusi erinevatele maitsetele.

Pet Shop Boys ja tribuutkontserdid

Õllesummer

•    3.–6. juulini Tallinna lauluväljakul

•    Pet Shop Boys, Mihkel Raua duetid ja eesti muusika retrospektiiv

•    ollesummer.ee

Kuigi homme algava Õllesummeri kestel juuakse lauluväljakul üle 19 000 liitri jooke ning süüakse 2,5 tonni sööki, juhivad ka tänavu Summeri muusikapidude nimekirja mainekad esinejad ning erikavadega suurkontserdid.

Suursündmus, mis meelitab Summerile publikut, kes üldisest õllesuminast ei hooli, on reedeõhtune Pet Shop Boysi (pildil) kontsert, mille tervet lavaseina kattev hiigelekraan teeb Briti elektroduo liikmed osaks laserinstallatsioonidest.

Välisesinejate lühikeses nimekirjas on veel Venemaa poprokkbänd Gradusõ, Austraalia rokkduo Powder for Pigeons ning Brasiilia lauljatar Simone Moreno. Üleilmsete superstaaride hõngu toovad aga ka rohked kontserdid, millega austatakse kuulsaid muusikuid.

Nii esineb Birgit Varjun Tina Turneri loomingu paremikuga, Karl-Erik Taukar avaldab austust Robbie Williamsi loomingule, Mikk Saar esitab Stingi, Sofia Rubina Whitney Houstoni ning Tanja Mihhailova Madonna loomingut, Teele Viira rokib aga AC/DC paladega.

Kodumaiste suurkontsertide seeria avab homsel avapäeval Ott Lepland, neljapäeval näeb pealaval Mihkel Raua duettide kontserti, kus Rauaga koos esinevad teiste seas näiteks Ewert Sundja ja Lenna ning kuuleb palasid ka Mr. Lawrence’i aegadest.

Tänavu 20. toimumiskorda tähistava Õllesummeri lõpetab laupäeval kaht viimast kümnendit kokku võttev Eesti muusika retrospektiivkontsert «20 magamata aastat». 1994. aasta superhitiga «Kõnõtraat» algaval kontserdil saavad paljud tuntud lood uudse helikeele.

Kontserdi kunstiline juht on Hendrik Sal-Saller, kaasa teevad Ines, Karl-Erik Taukar, Getter Jaani ja Genka. 3 x Kaarel Arb
----------------------------------------------------------

Loodussõbralik indie-simman

Schilling

•    6. juulil Kilingi-Nõmme suveaias

•    Light Asylum, The Mary Onettes, Camera, Metro Luminal

•    schilling.ee

Seitsmendat korda toimuv Schilling kestab ka tänavu vaid ühe päeva. On aga tavaks saanud, et nii mõnigi visa külaline jõuab kohale päev-paar enne ning viimased lahkuvad alles uue nädala alguses.

Indie-festival Schilling on end suvisesse kalendrisse kinnistanud kui üks sõbralikema õhkkonnaga suvesündmus. Schil­ling toimub Kilingi-Nõmme suveaias, valgub aga sõbralike ning indieskene pidudelt tuttavate nägude kujul laiali üle linna, matkaradadele ja ujumispaikadesse.

Tänavuses välis­esinejate nimistus on tumeelektroonika suurnimi Light Asylum New Yorgist (pildil), krautrock’i uusi tuuli esindav Camera Saksamaalt, Rootsi indie-popbänd The Mary Onettes, psühhedeelne Mokh Valgevenest, Just Another Snake Cult Islandilt ja Melting Hearts Soomest.

Kodumaiste artistide rea eesotsas troonivad taas kokku tulnud legendaarne Metro Luminal, üle viie aasta esinev Eesti shoegaze’i tippbänd Pia Fraus ning harvaesinev Badass Yuki uhiuue materjaliga. Veel esinevad Schillingul Junk Riot ja Uus Energia, punkbändile Kurjam on püstitatud lausa oma lava, kus antakse kaks kontserti. Schilling rõhub hea muusika kõrval ka maitsvale toidule, rikkalikku menüüd pakuvad teiste seas näiteks Põhjaka mõis, Miku vegan-kohvik ja India restoran Turnee. Restoraniala läheduses pakuvad küpsetisi ja suupisteid ka Kilingi-Nõmme kohalikud prouad ning lapsed.

6. ja 7. juunil näeb Schillingu raames ka Maailmafilmi festivali parimaid linateoseid ning et tänavuse Schillingu sümbol on käbi, saab bändide vahepeal kaasa lüüa Käbiolümpial, kus spordialad on seotud männikäbidega. Kohal on ka Tartu keskkonnahariduse keskuse õpetajad, traditsiooniliselt saab festivalijärgsel päeval osa võtta metsamatkast.
-------------------------------------------------------------

Salakontsert ja laiendatud reaalsus

Juu Jääb

•    3.–7. juulini Saaremaal ja Muhus

•    Eivør, Iiris, Simone Moreno, Villu Veski, Epifolium

•    juujaab.ee

Homme saab avalöögi 17. korda Muhus ja Saaremaal toimuv muusikafestival Juu Jääb. Avakontserdil astuvad üles Fääri saartelt pärit lauljatar Eivør (pildil) koos Mikael Blakiga, kes toovad publikuni nii uue albumi materjali kui ka a capella tõlgendusi vanadest fääri ballaadidest.

Festivali raames esineb üle poolesaja muusiku ja interp­reedi 11 riigist. Lisaks Eivørile ja Mikael Blakile astuvad Juu Jääbil sel aastal Eesti publiku ette veel sellised maailmakuulsad kooslused nagu Simone Moreno, Sylver Logan Sharp, Mop Mop Soundsystem, Lupa Santiago Trio, Rasmus Faber Quartet feat. Emily McEwan, Ruta Duduma, Twice Twice, Epifolium ning Pablo Cepeda ja Tommy Tordson.

Viie päeva jooksul saab näha ka eesti muusikute paremikku. Festivali pealaval Muhus, Nautse Mihkli talu õuel musitseerivad Rütmiallikal, Kadri Kasak & The Pilots, Villu Veski & Saaremaa Neidude Koor ning Iiris.

EMT Nutilaval astuvad üles tuntuimad Eesti DJ-d eesotsas Sander Möldri, Ucu Loco, Erkin Antovi ja Hannes Kalamäega. Tänavu toimub esmakordselt «Saladuslik kontsert-õhtusöök Muhumaal», kus kontserdipaik ja programm jäävad saladuseks, teada on vaid menüü, mille leiab festivali kodulehelt. Publik viiakse

6. juulil Nautse Mihklilt bussiga kontserdipaika ja hiljem tuuakse tagasi täpselt õhtuse kontsertprogrammi alguseks.

Uuendusena on laupäeval Nautse Mihkli festivaliplatsil igal soovijal võimalus osa saada ka erakordsest 2D- ja 3D-lahendusega lavast. Niinimetatud laiendatud reaalsuse käigus saab publik ise nutitelefonidega mõjutada muusikat ja videopilti ning laval toimuvat. Digitaalses rollis astuvad üles ansambli Frankie Animal liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles